Šéf rezortu nabízel už dříve Přerovu pomoc státu prostřednictvím Výstaviště v Českých Budějovicích.

Jednání s komunálními politiky ale skončila ve slepé uličce.

Přerovské výstaviště má dlouholetou tradici a v minulosti se zde pořádaly celostátní chovatelské výstavy.

Kvůli nevyjasněným majetkovým vztahům areál už delší dobu chátrá, a přestože se zde pořádají kulturní akce jako Pivní slavnosti nebo Guláš fest, chybí větší finanční injekce.

Prodej rozlehlého areálu je nyní v režii insolvenčního správce. Firmy, které výstaviště v minulosti vlastnily, totiž skončily v konkurzu.

Část plochy, kde se pořádají kulturní akce, odkoupila pro rozšíření svých aktivit společnost Visimpex, o halu usiluje firma Emos.

„Jednání s firmou Emos zatím nejsou u konce. Nabídli nám částku 28 milionů, my ale chceme 35," konstatoval insolvenční správce Martin Koubek.

Velký investor, který by měl zájem o koupi areálu jako jednoho celku, se podle něj dosud nenašel.

Ministerstvo nabídlo desítky milionů 

Pomoci oživit slavnou minulost výstaviště se loni pokoušel ministr zemědělství Marian Jurečka, který vyvolal jednání s přerovskými komunálními politiky a zástupci Agrární komory.

„Na tomto jednání přítomným řekl, že by mohlo ministerstvo prostřednictvím Výstaviště České Budějovice vstoupit do společného projektu. Ovšem za podmínky, že by bylo hlavním iniciátorem město Přerov. Z jeho strany by musela zaznít jasná vize o využití a směřování výstaviště," shrnul anabázi Vít Doležálek, ředitel Odboru kanceláře ministra.

Ministerstvo zemědělství prý bylo schopno prostřednictvím Výstaviště České Budějovice vložit do projektu finance v řádech desítek milionů korun.

„Ale jedině za podmínky, že má takový projekt předpoklad udržitelnosti a bude existovat jeho ekonomická návratnost. Zásadním výstupem z jednání byla informace, že bude město o projektu uvažovat, ale nedisponuje adekvátními prostředky na jeho financování," shrnul obsah schůzky.

Město mohlo mít kontrolu

Na jednání byl přítomen i zástupce opoziční ODS Michal Zácha, kterého podle jeho slov výsledek zklamal.

„Kdyby bylo město více aktivní, mohlo se o něco alespoň pokusit. Je to obrovský areál a rozvojové území, nad kterým mohlo mít kontrolu. O věci tak strategického zájmu, jakým je výstaviště, by mělo rozhodovat zastupitelstvo," je přesvědčen.

Jedním z argumentů radních, proč se Přerov do odkoupení části výstaviště nehrne, jsou nevyjasněné vlastnické vztahy.

„Majetkoprávní situace je pro nás příliš složitá a nepřehledná. Z toho důvodu jsme do jednání o získání tohoto areálu nevstoupili," konstatoval radní Jan Horký (SpP).

Primátor: Máme jiné priority

Situaci vysvětloval v otevřeném dopise ministru zemědělství Marianu Jurečkovi také primátor Přerova Vladimír Puchalský (SpP).

Město má podle něj jiné priority a koaliční politici se snaží společným tahem na branku zajistit Přerovu urychlenou dostavbu dálnice, průmyslovou zónu, obousměrnou Palackého ulici, vnitřní průtah městem a protipovodňová opatření.

Na koupi areálu tedy Přerov nemá finance.