Popelářská auta mají už tak dost velký problém dostat se v dopravou ucpaném městě tam, kam potřebují. Ještě donedávna byla praxe taková, že pokud se do některé z ulic popeláři nedostali, vrátili se sem později – až ze silnice zmizela zavazející vozidla.

„Od prosince se to však změní. Pokud řidiči zaparkují tak, že našim vozidlům znemožní průjezd, už se na místo zpět vracet nebudeme a v daný den v této lokalitě kontejnery prostě nevyvezeme," konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Ten šoféry žádá, aby dodržovali třímetrovou šířku, již potřebují popelářská auta pro svůj průjezd. Podle něj se problém týká hned několika ulic, do nichž mají technické služby špatný přístup dlouhodobě.

Jedná se o ulice Trávník, Kosmákova, U rybníka, dvory ve Vaňkově, Alšově, Bratrské a Wurmově ulici, dále třídu 17. listopadu, ulice Sokolská, Dvořákova, Osmek, Jilemnického, Nerudova a Na Odpoledni.

K dispozici mají pět aut

Technické služby mají pro svoz odpadů k dispozici pět aut, jež po městě denně najezdí v průměru sedmdesát kilometrů. „Pokud se naši pracovníci musejí kvůli špatně zaparkovaným autům zase vracet, najezdí více kilometrů – a tím se navyšují náklady na svoz odpadu," doplnil Bohumír Střelec.

Radní v této souvislosti také zvažují, že znovu zřídí odtahovou službu, kterou v minulosti technické služby provozovaly.

„Je nepřijatelné, aby nezodpovědnost některých šoférů prodražovala městu náklady na svoz odpadu. Technické služby jsou vybaveny vozidlem MAN a také plošinou na odtah, které lze k tomuto účelu využít. Reálně tedy uvažujeme, že bychom počátkem roku službu na odtah aut, jež brání provozu, obnovili," zmínil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Zaparkovaná auta jsou všudypřítomným problémem Přerova. Na nemožnost dostat se na místo zásahu si v minulosti stěžovali i hasiči – situace byla zoufalá především v Předmostí nebo na sídlišti Trávník, kde bylo takřka nadlidským úkolem prokličkovat s hasičským vozem, pokud hořelo.

Většina oslovených lidí souhlasí

A jak se na tuto novinku dívají obyvatelé Přerova? Většina občanů, které jsme oslovili v anketě, překvapivě souhlasí. „Lidé by měli mít časový harmonogram, aby věděli, kdy se popelnice vyvážejí a zařídili se podle toho. U popelnic by také měla být cedule, že zde auta nesmějí stát," navrhuje starší žena z Přerova, která by se nebránila ani tomu, aby řidiči za špatné parkování u kontejnerů dostali pokutu.

„Mělo by to tak být, protože auta u popelnic nemají co parkovat," soudí také Magdalena Horáčková z Přerova. „Na první pohled to vypadá, že je problém na straně technických služeb, ale já ho vidím spíše v řidičích. Pokud se popeláři musejí vracet na jedno místo několikrát, jsou to pro ně náklady navíc," soudí také Radka Matějová z Přerova.

Autorky: Petra Poláková-Uvírová, Monika Smetanová