Rekonstrukce spalovny a její provoz firmou Destra v lidech vyvolávají obavy z případné kontaminace: spalovna totiž stojí v ochranném pásmu zdroje pitné vody.

„Jsem zásadně proti obnově provozu spalovny," netají se třeba jeden z obyvatel města Michal Kuchařík. Lidé z Chropyně si totiž ještě velmi živě vybavují čtyři roky starý požár chemičky Remiva, který jim na dlouhou dobu zkomplikoval život.

Podle Michala Pospíšila, který je předsedou místního sdružení Lužňáci, jsou obyvatelé Chropyně vůči podobným investičním projektům logicky nedůvěřiví.

„Byli bychom rádi, kdyby tyto rizikové provozy dostaly stopku," řekl.

On sám vidí největší riziko právě v možné kontaminaci vody. Spalovna je totiž v ochranném pásmu zdroje, který zásobuje okolí včetně Kroměříže.

„Byť jde pouze o hypotetické riziko, nikdo ho nemůže vyloučit. Chtěli bychom, aby byl proveden hydrogeologický průzkum, který by prokázal, jak rychle by se případná kontaminace šířila do okolí," dodal Michal Pospíšil.

S obavami místních se ztotožňuje také vedení města, které vydalo připomínky k obnově spalovny už před pěti lety. Podle starostky Věry Sigmundové lidem nejvíce vadí, že je provoz blízko obytné zástavby, mají tedy strach z nedodržování předpisů a samozřejmě možné kontaminace vody.

„Naše stanovisko je neměnné. Moc se nám ten záměr nelíbí, jako důvod uvádíme zdraví našich občanů, které by mohlo ohrozit případné znečištění," potvrdila starostka.

Čekali jsem od radnice více, říká Pospíšil

Podle Michala Pospíšila je ale přístup radnice hodně vlažný.

„Spoléhali jsme na to, že nás zástupci města podpoří. Sice konstatovali, že se jim záměr nelíbí, ale konkrétní kroky nikdo nepodnikl. Jejich postup nás zklamal, čekali jsme víc," konstatoval.

Už v roce 2012 totiž ve skladu spalovny Česká inspekce životního prostředí zjistila kontaminaci: pod úložištěm kapalných odpadů došlo ke znečištění louhem. A právě podobných situací se místní obávají.

Proti je i Arnika

Před obnovou spalovny varuje také sdružení Arnika. Další ekologické zátěži v okolí města by se rádo vyvarovalo, a proto vyjadřuje k obnově spalovny svůj nesouhlas.

„Nelíbí se nám například navrhovaný systém čištění spalin, ve kterém jde pětina vypouštěných plynů rovnou do komína bez řádné filtrace. Navržené řešení podle nás neodpovídá požadavkům na nejlepší dostupné technologie, definované na evropské úrovni," upozorňuje odborník Arniky na spalovny Matěj Man z programu Toxické látky a odpady.

Likvidace nebezpečného odpadu

Ve spalovně by měl být likvidován nebezpečný odpad, do něhož patří například zdravotnický materiál z nemocnic, tonery z tiskáren, zářivky, autobaterie, ropné produkty a další.

V posudku dokumentace vlivu na životní prostředí se pak snáší značná kritika také na zastaralé studie a na stanovisko vodoprávního úřadu Kroměříž, který se odvolává na čtvrt století staré skutečnosti.

„Proces EIA, tedy posuzování vlivu na životní prostředí, je právě tou chvílí, kdy je třeba vyhodnotit vliv na veřejné zdraví. Není možné, aby závěr takového vyhodnocení stál na zastaralých materiálech," dodal Matěj Man.

Záměr rekonstrukce spalovny nyní čeká na posouzení vlivu na životní prostředí. Zahájení provozu se pak bude odvíjet od vydání dalších povolení dotčených úřadů.

Obavy Přerovanů

Přerované se spalovny nedaleko za svými humny obávají.

Když před lety hořelo v areálu Technoplastu v Chropyni, tak bylo vidět černý kouř až u Přerova. Na životní prostředí ve městě, které je už teď katastrofální, by to mělo negativní dopad," myslí si Karolína B. z Přerova.

Podle Heleny Netopilové (SpP) je potřeba, aby veřejnost měla více údajů.

„Občané i radnice by si měli opatřit co nejvíce informací ze všech stran, zorganizovat kulatý stůl a být velmi obezřetní. Pokud tím hybatelem s cílem „co nejvíce vědět" nebude radnice, musí to být, samozřejmě, obyvatelé. Zpráva z Arniky potvrzuje některé, řekněme, laxní přístupy k věci ze strany firmy i státních institucí – lidé by si měli pohlídat sanaci staré zátěže, protipovodňová opatření, to, jestli bude technologie spalování skutečně splňovat BAT ( Best Available Technique), což Arnika zpochybnila. Lidé by měli přesně vědět, co půjde do vzduchu, měli by se také zajímat o potřebnost spalovny," upozornila přerovská radní.

Naopak starosta Kojetína se spalovny neobává, přestože je město nedaleko od Chropyně. „Jsme v kontaktu s vedením města Chropyně, a pokud mám informace, má být spalovna modernizovanou verzí toho, co tam bylo dříve. Je to tedy spíše krok do plusu než do mínusu," řekl starosta města Jiří Šírek.

Vyjádření společnosti DestraZáměr rekonstrukce spalovny je nyní v procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Zahájení provozu rekonstruované spalovny záleží kromě rozhodnutí orgánů společnosti zejména na termínech vydání integrovaného povolení, stavebního povolení a následně po ukončení rekonstrukce kolaudačního rozhodnutí. Rekonstruovaná spalovna bude provozována plně v souladu s předpisy a normami České republiky a Evropské unie v oblasti ochrany životního prostředí a při přípravě, projektování, rekonstrukci a provozu budou dodržovány veškeré předpisy a podmínky stanovené dotčenými orgány státní správy a samosprávy. Zjištěná kontaminace hydrogeologického podloží je lokální a není způsobena toxickými látkami. Nachází se pouze pod jednou místností objektu spalovny. Společnost DESTRA Co., spol. s r.o. předložila ke schválení dotčeným orgánům projektovou dokumentaci sanačního zásahu, který hodláme v závislosti na vyjádření dotčených orgánů zahájit na podzim letošního roku, to je o rok dříve, než bylo společnosti nařízeno rozhodnutím České inspekce životního prostředí. Radim Holibka, jednatel firmy Destra