Čím více slunce pařilo do oken budovy, tím více rostla chuť na domácí pálenku. Celkově bylo letos přijato 146 vzorků.

Organizátorem akce je od jejího počátku obec Beňov společně s místním zahrádkářským svazem.

„Líbil se mi nápad koštování domácí slivovice. Inspirovali jsme se ve Vlkoši, kde začala podobná akce o rok dříve než u nás. Hodně nám s rozjezdem pomohl degustátor František Sečka," vysvětlil starosta Beňova Ivo Pitner.

„Především jsme chtěli podpořit místní spolky, v tomto případě zahrádkáře, protože slivovice je vlastně tekuté ovoce," přiblížil s úsměvem první impulzy, které vedly ke vzniku akce.

Samotné hodnocení vzorků se konalo již o několik dní dříve, důraz se kladl na barvu, vzhled, vůni, chuť, harmonii a celkový dojem pálenky. Maximální hodnocení bylo 100 bodů.

„Je to laická hodnotící komise, děláme to s určitou nadsázkou," řekl Pitner.

V jednotlivých kategoriích se hodnotily zvlášť slivovice z modrého ovoce, hrušek, jablek a ovoce ostatního. Především pro ženy pak byla připravena i kategorie likérů nejrůznějších chu­tí.

Celkovým šampionem se stala trnková slivovice Františka Soboty s celkovým počtem 98,66 bodů.

Vyhlašování výsledků bylo prokládáno tanečními čísly místních dětí a taneční skupiny Stars z Bystřice pod Hostýnem. Součástí byly i hudební vstupy. „Vymýšlíme program, aby nám tu lidé vydrželi. Následuje tombola a večer pokračuje taneční zábavou. Kdo chce, tak zůstane," doplnil starosta.

Potkat sousedy a známé, příjemně si popovídat a popít dobrou kořalku. To jsou hlavní důvody, proč je beňovská akce oblíbená.

„Je to sice organizačně náročné, ale pokud lidi budou mít zájem a vzorky stále nosit, budeme rádi pokračovat," přiznal Ivo Pitner.

„Je to tradice, měli bychom to každý rok dodržovat. Když se jednou vynechá, tak už do toho nikdo nepůjde," upozornil předseda místních zahrádkářů Josef Černý.

Pálím už šedesát let

Cestu do Beňova si našli i noví návštěvníci.

„Nejvíc mi chutnal malinový likér od Aleny Černé. Chuť byla výrazná a sladká," zhodnotila Andrea Pěchová z Přerova. „Jsem tady poprvé, ale určitě bych přijela zase," potvrdila nadšeně.

To zkušený Jiří Bělař se účastní akce už od jejího začátku. Letos vyhrál v kategorii ostatního ovoce se svou meruňkovicí.

„Během všech sedmi ročníků jsem se umístil pokaždé. Je to příjemný zážitek a člověka to potěší. Pálím už šedesát let, mám velkou zahradu a je toho hodně. Loni jsem vypálil celkem 130 litrů, hlavně z meruňky a modrého ovoce," svěřil se.

„Základem je dobře dozrálé ovoce, jinak to nejde," dodal znalecky.

„Letošní sezona se zatím nedá odhadnout, meruňky už začínají kvést. Předpovědi hlásí mráz, pokud opravdu přijde, tak květy spálí a nebude nic," pronesl zasvěceně Jiří Bělař.

Beňovský slivkošt nezklamal jak stálé, tak nově příchozí. Na to, jaká bude příští sezona a kolik vzorků se sejde, si ještě budeme muset nějakou chvíli počkat. A proč ne s domácí slivovicí z našeho regionu.

AUTOR: IVA NAJĎONOVOVÁ