VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelna vsadila na regionální pokrmy. Týden vařila ze surovin z okolí

Kojetín – Ryba z tovačovského rybníka, brambory z polí u Kojetína, ovoce ze Střílek, zelenina z Chropyně nebo kuře z Radslavic. Školní jídelna v Kojetíně připravovala během celého týdne pro své strávníky pokrmy z regionálních potravin.

23.9.2016
SDÍLEJ:

V kojetínské jídelně si celý týden pochutnávali na pokrmech z regionálních potravinFoto: DENÍK/Iva Najďonovová

 „Použité potraviny jsou z místních a okolních polí, zahrad a farem. Chceme dětem vařit z čerstvých a zdravých surovin, od místních dodavatelů nakupujeme běžně, tentokrát jsem ale hledala opravdu ty nejbližší," přiblížila ředitelka jídelny Hana Rohová.

Velké nadšení vzbudilo páteční menu – polévka z cukety od chropyňského zelináře, kapr z tovačovského rybníka a brambory z polí u Kojetína.

„Ryba mi moc chutnala, byla výborně ochucená a k tomu skvěle šel mrkvovovo-jogurtový salát," prozradila paní Gabriela Jančiová. U dětí zase vedla hanácká pizza s holešovskou šunkou a sýrem.

Jídelníček z kojetínské školní jídelny

Dražší, ale ne výrazně

V kojetínské jídelně obědvá celkem sedm set dětí a žáků, od mateřské školy po gymnázium.

Čerstvé suroviny vyžadují náročnější zpracování, dalším bodem je také finanční stránka.

„Ještě sice nemáme zhodnocený celý týden, ale finančně čerstvé suroviny vychází dráž, i když ne nijak výrazně. Kontakty, které jsme díky této akci navázali, budeme dále využívat," potvrdila Hana Rohová.

Kuchařky na jeden oběd oškrábou v průměru dva a půl metráku brambor či připraví dva a půl tisíce knedlíků.

„Tento týden byl náročný. Když nám přivezli mák, musely jsme ho nejprve všechen spařit. V 6 hodin začínáme vařit a nezastavíme se," řekla hlavní kuchařka Helena Zavřelová.

Zpětná vazba je od strávníků pozitivní a v nabídce lákavých týdenních jídelníčků chtějí v Kojetíně pokračovat – zkušenosti už mají třeba s týdnem moravské či italské kuchyně.

Autor: Iva Najďonovová

23.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Vítejte v Nekuřácké Lhotě: průvodce v zítřejším tištěném vydání

Fotbalisté 1. FC Viktorie Přerov. Ilustrační foto

Naděje umírá poslední. Viktorka šokovala Havířov a ještě žije!

Tady strávil mládí Donald Trump

Donald Trump, nový prezident USA, nebyl vždy miliardářem. Neměl v New Yorku mrakodrap a nejezdil těmi nejdražšími vozy. V New Yorku se narodil a mládí strávil v tomto malém cihlovém domě.

Čtrnáctileté čekání je u konce! Přerovští vodní pólisté jsou mistry republiky

Šampaňské teklo proudem, oslavy odstartovaly a nejspíš potrvají ještě hodně dlouho. Ještě déle ale vodní pólisté Přerova na vytoužený titul mistra republiky čekali. Po dlouhých čtrnácti letech si KVP v domácím bazénu na posledním finálovém turnaji první ligy mužů zajistil zlaté medaile.

Cyklista odbočil do předjíždějící motorky

K dopravní nehodě cyklisty s motocyklem došlo v sobotu odpoledne na silnici v obci Radslavice.

Muzejní noc na zámku: Klevetnice pomlouvaly, padly facky a byla svatba

Muzeum Komenského v Přerově se v pátek připojilo k celorepublikovému projektu Muzejní noc. Návštěvníci se během ní přenesli někdy na přelom devatenáctého a dvacátého století na hanáckou vesnici, kde se odehrával vskutku zamotaný příběh dvou rodin chystající veselku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies