VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelna vsadila na regionální pokrmy. Týden vařila ze surovin z okolí

Kojetín – Ryba z tovačovského rybníka, brambory z polí u Kojetína, ovoce ze Střílek, zelenina z Chropyně nebo kuře z Radslavic. Školní jídelna v Kojetíně připravovala během celého týdne pro své strávníky pokrmy z regionálních potravin.

23.9.2016
SDÍLEJ:

V kojetínské jídelně si celý týden pochutnávali na pokrmech z regionálních potravinFoto: DENÍK/Iva Najďonovová

 „Použité potraviny jsou z místních a okolních polí, zahrad a farem. Chceme dětem vařit z čerstvých a zdravých surovin, od místních dodavatelů nakupujeme běžně, tentokrát jsem ale hledala opravdu ty nejbližší," přiblížila ředitelka jídelny Hana Rohová.

Velké nadšení vzbudilo páteční menu – polévka z cukety od chropyňského zelináře, kapr z tovačovského rybníka a brambory z polí u Kojetína.

„Ryba mi moc chutnala, byla výborně ochucená a k tomu skvěle šel mrkvovovo-jogurtový salát," prozradila paní Gabriela Jančiová. U dětí zase vedla hanácká pizza s holešovskou šunkou a sýrem.

Jídelníček z kojetínské školní jídelny

Dražší, ale ne výrazně

V kojetínské jídelně obědvá celkem sedm set dětí a žáků, od mateřské školy po gymnázium.

Čerstvé suroviny vyžadují náročnější zpracování, dalším bodem je také finanční stránka.

„Ještě sice nemáme zhodnocený celý týden, ale finančně čerstvé suroviny vychází dráž, i když ne nijak výrazně. Kontakty, které jsme díky této akci navázali, budeme dále využívat," potvrdila Hana Rohová.

Kuchařky na jeden oběd oškrábou v průměru dva a půl metráku brambor či připraví dva a půl tisíce knedlíků.

„Tento týden byl náročný. Když nám přivezli mák, musely jsme ho nejprve všechen spařit. V 6 hodin začínáme vařit a nezastavíme se," řekla hlavní kuchařka Helena Zavřelová.

Zpětná vazba je od strávníků pozitivní a v nabídce lákavých týdenních jídelníčků chtějí v Kojetíně pokračovat – zkušenosti už mají třeba s týdnem moravské či italské kuchyně.

Autor: Iva Najďonovová

23.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Natálie Adamová, Radotín, narozena 20. července 2017 v Přerově, míra 46 cm, váha 2764 g
9

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

Zástupci Deníku ocenili úspěšné soutěžící hry Fortuna Tip liga v olomoucké restauraci M3
19

Fortuna Tip liga: vítězové si užili ceny i menu

Archeologové odkryli v Předmostí 4 tisíce let staré hroby

Předpoklad kontinuálního osídlení Předmostí, a to od pravěku až po současnost potvrzují každý den novými a překvapivými nálezy archeologové, kteří bádají na úseku dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem.

Charita získala auto pro domácí hospicovou péči

Nové vozidlo získala pro domácí hospicovou péči přerovská oblastní charita. Pořídit se ho podařilo díky finanční podpoře firem, ale i některých obcí z Přerovska.

Policisté si posvítili na přerovské ubytovny

Na osazenstvo přerovských ubytoven se zaměřili ve čtvrtek dopoledne policisté.

V Přerově půjde platit za parkování kartou. Zatím na jednom místě

Podobnou situaci zná každý. Přijedete na parkoviště, chcete si koupit lístek, a marně lovíte po kapsách drobné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení