VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelna vsadila na regionální pokrmy. Týden vařila ze surovin z okolí

Kojetín – Ryba z tovačovského rybníka, brambory z polí u Kojetína, ovoce ze Střílek, zelenina z Chropyně nebo kuře z Radslavic. Školní jídelna v Kojetíně připravovala během celého týdne pro své strávníky pokrmy z regionálních potravin.

23.9.2016
SDÍLEJ:

V kojetínské jídelně si celý týden pochutnávali na pokrmech z regionálních potravinFoto: DENÍK/Iva Najďonovová

 „Použité potraviny jsou z místních a okolních polí, zahrad a farem. Chceme dětem vařit z čerstvých a zdravých surovin, od místních dodavatelů nakupujeme běžně, tentokrát jsem ale hledala opravdu ty nejbližší," přiblížila ředitelka jídelny Hana Rohová.

Velké nadšení vzbudilo páteční menu – polévka z cukety od chropyňského zelináře, kapr z tovačovského rybníka a brambory z polí u Kojetína.

„Ryba mi moc chutnala, byla výborně ochucená a k tomu skvěle šel mrkvovovo-jogurtový salát," prozradila paní Gabriela Jančiová. U dětí zase vedla hanácká pizza s holešovskou šunkou a sýrem.

Jídelníček z kojetínské školní jídelny

Dražší, ale ne výrazně

V kojetínské jídelně obědvá celkem sedm set dětí a žáků, od mateřské školy po gymnázium.

Čerstvé suroviny vyžadují náročnější zpracování, dalším bodem je také finanční stránka.

„Ještě sice nemáme zhodnocený celý týden, ale finančně čerstvé suroviny vychází dráž, i když ne nijak výrazně. Kontakty, které jsme díky této akci navázali, budeme dále využívat," potvrdila Hana Rohová.

Kuchařky na jeden oběd oškrábou v průměru dva a půl metráku brambor či připraví dva a půl tisíce knedlíků.

„Tento týden byl náročný. Když nám přivezli mák, musely jsme ho nejprve všechen spařit. V 6 hodin začínáme vařit a nezastavíme se," řekla hlavní kuchařka Helena Zavřelová.

Zpětná vazba je od strávníků pozitivní a v nabídce lákavých týdenních jídelníčků chtějí v Kojetíně pokračovat – zkušenosti už mají třeba s týdnem moravské či italské kuchyně.

Autor: Iva Najďonovová

23.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na situaci v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově dnes dohlíží osm asistentů prevence kriminality
6

Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

Pětiletá Julinka navštěvuje speciální školku v Novém Jičíně, která se věnuje postiženým dětem, již třetím rokem.
10

Výtěžek z Kabelkového veletrhu pomůže také Julince z Bělotína

Škaredé počasí, krásná auta. Veteráni vyrazili na rozlučkovou jízdu

Nablýskané automobily a motocykly, které se řadí do kategorie „veterán“, jeli v neděli 24. září svou poslední letošní jízdu. Sezona totiž končí a bylo nutné ji završit okázalou jízdou, která započala v Lipníku nad Bečvou.

Mňamky, nebo blafy? Jaké máte zkušenosti se školními jídelnami?

V jídelníčku zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bezlepkové potraviny a regionální produkty. A jako doplněk k obědu raději ovoce než sladkosti. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Na Přerovsku jsou ale i jídelny, kde dětem nechutná.

Opilý muž napadl ženu na ulici, pak povalil policistu

Nepříjemný incident zažili ve čtvrtek v nočních hodinách obyvatelé Wilsonovy ulice v centru Přerova.

AKTUALIZOVÁNO

Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska, učitel z Obecné školy

Smutná zpráva. Oblíbený český herec Jan Tříska, který v sobotu spadl z Karlova mostu v Praze do Vltavy, zemřel. Představiteli učitele z filmu Obecná škola bylo osmdesát let. Od pondělí měl natáčet snímek Na střeše. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení