„Tento program nabízí obohacení školního učiva, co se týká archeologické oblasti a dějepisu. Děti si na různých stanovištích, které jsme připravili, vyzkoušejí práci badatele i práci s detektorem kovů,“ vysvětlila muzejní pedagožka a autorka akce Katka Tomešková. V rámci programu na děti čeká celkem šest stanovišť, kde si zkusí zahrát na mladé archeology.

První stanoviště malým badatelům přiblížilo život před deseti tisíci let. „Osahat“ si také mohly tradiční nástroje, bez kterých se archeolog neobejde.¨

„Zde probíhá obecné seznámení s archeologií, žáci se zde například naučí poznávat, s čím pracují archeologové,“ prozradila Katka Tomešková, která dětem život před desítkami tisíc let přiblížila zábavnou formou – francouzskou komedií RRRrrr!.

ZUŠ Open: dechový orchestr Haná ZUŠ Bedřicha Kozánka prošel Přerovem, na náměstí posluchačům zahrál na bicí nástroje soubor Drum Kids
VIDEO: Ulicemi Přerova prošel Dechový orchestr Haná

Badatelská skupina se poté vydala na průzkum zámeckého komínu.

„Nejvíc se mi líbily objevy a komín. Některé věci jsme se už ve škole učili,“ řekla dvanáctiletá Adéla Pláničková ze Základní školy J. A. Komenského v Přerově.

Další zastávkou byla archeologická expozice ve sklepních prostorách zámku. Průvodci zde dětem ukázali repliku Maškova hrobu, v bednách s pískem si pak děti zkusily odkrýt různé nálezy. S jejich analýzou jim poté pomohli průvodci.

„To vyhrabávání nálezů z písku mě moc bavilo. Také jsem nahlédl do komínu,“ svěřil se nadšeně Matěj Pochyla z Přerova. Daniela Auteřická se dozvěděla několik nových informací. „Zaujal mě Maškův hrob, slyšela jsem zde také strašně moc nových informací,“ dodala.

Hotel Strojař v Přerově
Přerov už ví, co udělá se Strojařem



Akci s nadšením vítají i učitelé. „Je super, že děti vidí v reálu to, co jim říkáme ve škole. Žáci sami přišli s tím, že je zajímá tato oblast. Při akci „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ jsme našli i kosti a děti velice zajímalo, jak se vůbec pozná, čí je to kost. Potom přišla tato nabídka, kterou jsme využili,“ řekla učitelka ze Základní školy J. A. Komenského Romana Oulehlová.

Poslední stanoviště pořadatelé umístili do zámeckého příkopu, kde dětem ukazoval své nálezy archeolog Zdeněk Schenk.

„Děti seznamujeme se základy dokumentace, kterou provádíme během výzkumů. Kolegyně jim zároveň ukáže, jak se překreslují archeologické nálezy. Zájemci se mohou například podívat, jak vypadala kamenná broušená motyka prvních zemědělců, její stáří je více než pět tisíc let,“ prozradil Zdeněk Schenk, který dětem ukázal mimo jiné i Pražský groš. Součástí tohoto stanoviště byla i ukázka práce s detektorem kovů, který badatelům usnadňuje práci při výzkumu.

Velký den s opravdovým archeologem je zároveň netradiční oslavou Mezinárodního dne dětí, kterou pořádá Muzeum Komenského.

„Akce je vlastně reakcí na to, že o naši stálou expozici archeologie je stále z pohledu škol obrovský zájem. Na Den dětí by muzeum mělo nabízet program, který souvisí s vědeckou oblastí,“ dodala autorka akce.

Ilustrační foto
Konec svárů? Přerovské fotbalové kluby se dohodly na mládežnické spolupráci