Čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Řepná kampaň jede na plné obrátky a letošní úroda vypadá zatím slušně. Zpracovat by se mělo na dvě stě padesát tisíc tun cukrové řepy.

„Její cukernatost se pohybuje mezi sedmnácti a osmnácti procenty, což je ve srovnání s jinými roky lepší. Očekáváme, že vyrobíme třicet pět až třicet osm tisíc tun cukru," uvedl Jiří Vajdík, vedoucí obchodního oddělení Hanácké potravinářské společnosti, která cukrovar provozuje.

Cukernatost je běžně kolem šestnácti procent. Obecně se dá říct, že čím větší je přes léto sucho, tím je vyšší. Pokud více prší, odrazí se to zase na velikosti plodiny. Konec kampaně by měl být mezi Vánoci a Novým rokem – pokud půjde vše podle plánu a nepřijde příliš brzy zima a mrazy.

Díky sezónní práci zaměstnala společnost téměř dvě stovky pracovníků. „Cukrovar si sám najímá zhruba třicet řidičů na svoz řepy a brigádně nabíráme i do samotné výroby," upřesnil Vajdík.

Kvóty padnou příští rok

Cena cukru se měnit nebude, trh je dlouhodobě regulovaný kvótami. Podle nich mohou cukrovary uvést na trh Evropské unie pouze množství odpovídající kvótě, která jim byla přidělena. To se ale od září příštího roku změní – systém skončí a výroba této komodity už nebude regulována.

„Výroba a prodej se rozvolní. Společnosti budou moci vyrábět cukru kolik chtějí a jaké budou jejich možnosti. V té době už pravděpodobně mohou mít velké úrody vliv i na ceny cukru," uzavřel Jiří Vajdík.