Rozlehlý hotelový komplex koupilo město Přerov od ministerstva obrany za částku 40,5 milionů korun. Důvodem byla obava místních lidí ze vzniku další sociální ubytovny.

Stavebně technický průzkum má nyní zjistit, v jakém stavu jsou tři budovy – samotný devítipodlažní Strojař, sousední restaurace a kryt civilní obrany. Tři vzájemně propojené budovy měly totiž v minulosti odlišný způsob využití a jsou postaveny z různých konstrukčních systémů.

„Musíme vědět, v jakém stavu tyto budovy jsou. Až budeme mít v ruce posudek odborníků, můžeme se k využití Strojaře konkrétněji vyjádřit. Posudek přijde na 300 tisíc korun a hotový bude do konce roku," shrnul přerovský radní Petr Vrána (ANO).

Hlavní budova ubytovny, která byla postavena v roce 1969 pro mladé zaměstnance Přerovských strojíren, má vchod z ulice Velká Dlážka. Jedná se o podélnou železobetonovou, montovanou a nepodsklepenou stavbu.

„Na ploché střeše jsou dvě strojovny výtahů. V rozšířeném přízemí se kromě vstupní haly a chodby původně nacházely provozní místnosti, jako zdravotní středisko, holičství či prádelna. V posledních letech se ale z těchto místností staly kanceláře," přiblížila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Objekt bývalého hotelu je v zadní části propojený s dvoupodlažní a nepodsklepenou restaurací Strojař. V přízemí je technické zázemí, v patře vlastní restaurace se salonkem, dále kuchyň a obslužné prostory. Další samostatnou jednotkou je pak kryt civilní obrany s výměníkovou stanicí.

„Jedná se o přízemní podsklepenou stavbu s plochou střechou. Ta byla využívána jako sezónní provizorně zastřešená terasa s posezením," doplnil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Vrátí se do Strojaře život?

Komplex hotelu Strojař byl zbudován na místě proluky, která vznikla asanací a demolicí zchátralých budov. „Pamětníci ještě vzpomínají, že tu po druhé světové válce stály rodinné domy a také pivovar, který patřil rodině Šilhavých.

A právě původní sklepní prostory pivovaru jsou součástí krytu civilní obrany," zmínila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

O využití bývalého hotelu se nyní intenzivně jedná. Jednou z nejčastěji skloňovaných variant je přitom seniorské bydlení – alespoň to vyplynulo z diskusí na jednání zastupitelstva nebo debat s obyvateli.

Radní však chtějí zjistit, zda by senioři o takový způsob využití měli vůbec zájem. Případně, za jakých podmínek by zde chtěli strávit podzim svého života.

„Anketní průzkum se uskuteční v pondělí 4. října od devíti hodin ráno do pěti odpoledne v předsálí Městského domu. Právě ten den se zde totiž koná symposium seniorů – a my požádáme jeho účastníky, aby se ankety zúčastnili," doplnil Tomáš Navrátil.

Vítáni jsou ale i ostatní zájemci, kteří by chtěli vyjádřit svůj názor na tuto problematiku – město chce totiž zjistit názor všech věkových skupin. Průzkum doplní ve středu 5. října také anketa Přerovského rádce, kde se budou moci ke Strojaři vyjádřit všichni zaregistrovaní rádci. Ti mají možnost napsat svůj názor do ankety až do pátku 11. listopadu.