Zatímco podle právníků magistrátu má smlouva jednoznačný výklad, společnost Dopravní a logistická si závazek vyložila jinak a tvrdí, že jí město za služby dluží částku přes 2 miliony korun.

„Provozovatel přerovské MHD podal na město žalobu letos v březnu. Zástupci společnosti si nárokovali doplacení kompenzace za plnění závazku veřejné služby za období od dubna do června loňského roku, a to ve výši 2 miliony 100 tisíc korun. Soud jim ale nevyhověl," shrnula právnička města Jana Hrubá.

Protože se jedná o prvostupňové nepravomocné rozhodnutí, je podle ní velká pravděpodobnost, že se druhá strana v zákonné lhůtě odvolá.

„Určitě to uděláme. S rozhodnutím soudu nesouhlasíme a budeme se odvolávat," potvrdil jednatel společnosti Dopravní a logistická Tomáš Brada.

Provozovatel uzavřel smlouvu s přerovskou radnicí na provozování městské hromadné dopravy – a to na dobu desíti let.

Vedení města původně předpokládalo, že bude hodnota zakázky na provozování autobusových linek 250 milionů korun bez DPH, částka ale nakonec byla výrazně nižší – vítěz tendru nabídl, že autobusovou dopravu zajistí za 136,8 milionů.

„Už dříve jsme upozorňovali na to, že byla tato cena podhodnocená. A jak víme, na situaci doplácejí především řidiči, kteří už v minulosti kvůli nespokojenosti se svou mzdou hrozili stávkou. Zástupci Dopravní a logistické společnosti se pokusili rozporovat znění smlouvy a doufali, že jim doplatíme přes 2 miliony korun, soud dal ale za pravdu městu," řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Nejedná se o jediný problém, který město se stávajícím dopravcem řeší.

Už loni na podzim vyhlásili řidiči autobusových linek stávkovou pohotovost a pohrozili, že nevyjedou na trasu – a to kvůli nespokojenosti se základní hodinovou mzdou. Letos v únoru zase pohrozili výstražnou stávkou. I z té ale nakonec sešlo.