Vláda má počátkem ledna rozhodnout o tom, zda posvětí projekt strategické průmyslové zóny v Bochoři bez letiště nebo s ním. Od jejího verdiktu se budou odvíjet další kroky.

„Poslední informace, které jsme získali na úrovni ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic, říká, že by měla být dálnice z Říkovic do Přerova dokončena nejpozději 31. prosince 2019, což je poměrně pozitivní zpráva oproti původním termínům," uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

„V této souvislosti se intenzivně pracuje na výkupech pozemků, protože právě ty byly základní překážkou stavby dálnice. Do doby zřízení kontaktního centra bylo vykoupeno kolem třiceti procent pozemků, dnes je to hodně přes osmdesát. Začíná tak být plněn jeden ze základních faktorů, aby se stát nemohl vymlouvat na to, že nemá pozemky," doplnil.

Tři investoři

Podle zástupců CzechInvestu mají o využití průmyslové zóny na letišti v Bochoři zájem tři investoři, z nichž jeden je strategický.

„Zóna je atraktivní pro vládu, Českou republiku a díky tomu má před sebou město slušnou perspektivu prosperity," konstatoval primátor.

Stavba D1 Lipník - Přerov

Stavba navazujícího úseku dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem by měla začít v listopadu.

„Sešli jsme se kvůli tomu se zástupci Ředitelství silnic a dálnic a zhotovitelem – firmou Skanska, ale také s předsedy a členy místních výborů v Předmostí, Lýskách, Popovicích a Vinarech, jichž se dotkne přeprava zeminy a zvýšený ruch na silnicích," informoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Problémem podle něj bude především převážení velkého množství zeminy pod podjezdem v Lýskách.

„Občané Lýsek mají pochopitelně obavy, protože tímto podjezdem chodí na autobusovou zastávku. Pánové z firmy Skanska tento problém uznali a jejich zaměstnanec, který má na starosti bezpečnost na stavbě, přislíbil, že se tím bude zabývat, a dá nám vědět, jaká opatření budou provedena," uzavřel.