Na Masarykovo náměstí dorazila více než tisícovka lidí – školáci, studenti i důchodci.

Bez červených karet, s úsměvem na tváři.

Například dvaašedesátiletá Marie Přecechtělová přinesla prezidentu republiky osobní dárek.

„Pro paní Ivanku jsem donesla velké srdíčko z Hostýnku a pro pana prezidenta svíčku ve tvaru lotosového květu a tříbarevné srdce s marcipánem," pochlubila se.

Obyvatelé Kojetína kvůli návštěvě hlavy státu spěchali na náměstí hodinu před začátkem debaty.

„Nestihla jsem ani dovařit oběd, ale dodělám ho až potom. Budeme mít pěkný zážitek, protože za jeho éry podle mě spěje všechno k lepšímu. Je k lidem spravedlivější než jeho předchůdce," dodala důchodkyně Josefa Zacharová.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Kojetína

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Kojetína. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Máte tady zvláštní strukturu obyvatelstva

Prezidenta Miloše Zemana přivedl ve 12.20 hodin na podium před radnicí starosta Kojetína Jiří Šírek.

Poslední hlavou státu, která podle něj navštívila město Kojetín, byl před devíti lety Václav Klaus.

„Nepočítal jsem, kolikrát už jsem byl v Kojetíně, ale myslím, že to bylo minimálně desetkrát, možná i více. Jedním z důvodů bylo i to, že jste tady měli kdysi historický rekord, protože jste měli nejvíce poslanců na kilometr čtvereční. Z Kojetína pocházel jak Pavel Hönig, tak Mirek Kapoun, a já jsem za nimi jezdil v době, kdy jsem byl ještě předsedou vlády," zavzpomínal prezident.

Každý politik by měl, jak dodal, mluvit o dvou věcech – o problémech státu, a pak také o problémech města, kde zrovna je.

„Pokud jde o problémy státu, tak budu stručný. Ještě před dvěma lety jsme bojovali s vysokou nezaměstnaností, dnes se podařilo situaci zlepšit, a z toho důvodu je třeba se soustředit na to, aby lidé z hospodářského růstu něco měli – to znamená, aby rostly jejich mzdy, tedy životní úroveň," zmínil.

K největším problémům Kojetínska patří podle Miloše Zemana nezaměstnanost, která je vůbec největší na Přerovsku.

„Máte tady trochu zvláštní strukturu obyvatelstva, a to část lidí, kteří nechtějí pracovat. Já o nich říkám, že jsou nepřizpůsobiví, což je člověk, který odmítne nabízenou práci. Tady v Kojetíně jsou celé generace rodin, které nepracují. Děti tedy nemají vzor u svých rodičů," vyjádřil svůj názor prezident.

„Kdo odmítne práci, ten by měl dostat minimální sociální dávku, a to na úrovni existenčního minima," poznamenal.

Nejen Kojetín, ale i ostatní města, by podle něj potřebovaly v této otázce pomoc státu a zákonodárců – například v podobě zrušení zákona o státním příspěvku na bydlení, jenž vyvolal vznik ubytoven a obchod s chudobou.

Dárek od starosty: demižon hruškovice a obří koláč

Slovo v diskusi dostali na náměstí i občané. Například jeden z přítomných seniorů chtěl potěšit prezidenta poezií.

„Je mou velkou ctí, že se mohu po zbytek života těšit z toho, že se s vámi setkávám. Sestavil jsem dopis vaší dceři, aby vám ve chvíli odpočinku četla z mé sbírky básní Symfonie života, kterou jsem vytvořil v Kroměříži," řekl starý pán, jenž prý poznal i T. G. Masaryka a Edvarda Beneše.

O slovo se přihlásil i žák školy, jehož zajímalo, zda by bylo možné zakázat zábavní pyrotechniku. Prezident mu dal radu.

„Buďte pyrotechnikem, organizujte povolené ohňostroje, protože budou v rukou odborníka, a tak se nikomu nic nestane," odpověděl na jeho dotaz.

Na závěr setkání s občany Kojetína se Miloš Zeman zapsal do pamětní knihy a dekoroval prapor města pamětní stuhou prezidenta republiky.

Starosta Kojetína mu pak předal dva dary – tím prvním byl demižon s typickou „hanáckou minerální vodou," – 51,5 procentní hruškovicí.

„Druhým darem je koláč se znakem města, který vyrobila místní pekárna. Je to vůbec největší koláč, který kdy pekla, a má na délku zhruba metr," uzavřel starosta Kojetína Jiří Šírek.

Závěrečný den návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji jsme sledovali zde: Prezidenta v Kojetíně vítalo plné náměstí, pod Kosířem zasadil strom