Příčin k zavedení bezpečnostní agentury bylo hned několik.

„Stává se, že hospitalizujeme podnapilé pacienty, kteří se zranili například při potyčce. Nebo se k nám dostávají s různými úrazy lidé pod vlivem návykových látek. Někdy se do nemocnice na návštěvu pacienta snaží dostat skupiny příbuzných v pozdních hodinách, ruší nebo dokonce i ohrožují personál," vyjmenovává důvody přítomnosti ochranky hlavní sestra Nemocnice Přerov Zuzana Krčková.

Jedním z posledních incidentů pak bylo fyzické napadení lékařky, kterou pacient udeřil do obličeje.

„Máme sice elektronickou ostrahu, kterou si můžeme zavolat, ale doba čekání je v tomto případě delší. Pro lékaře i sestry je fyzická přítomnost ochranky mnohem jistější," potvrzuje.

Bezpečnějšího prostředí

Ze svého stanoviště na vrátnici nemocnice provádějí pracovníci bezpečnostní agentury pravidelné obchůzky rizikových míst, jako jsou ambulance s nepřetržitým provozem či přízemní prostory budovy dětského a gynekologicko-porodnického oddělení.

Jejich úkolem je dohlížet v nočních hodinách na bezpečný a klidný provoz nemocnice, a to vždy od pátku do neděle a ve sváteční dny.

„Během dne je tady více personálu, naopak na noční službě je obecně lidí v nemocnici méně. Pokud se objeví agresivní člověk, tak volají hned ochranku," doplňuje.

Přítomnost ochranky pomáhá vytvořit pocit bezpečnějšího prostředí.

„Hned v počátku jejich služby zasahovali u opilého člověka, který byl na chirurgické ambulanci hlučný. Lékař ho ošetřil, ochranka muže mezitím hlídala. A personál tak mohl vyšetřovat další pacienty," dodává s tím, že v dřívějších případech tito pacienti často utíkali.

Nejvíc případů: interna a chirurgie

Nevítané návštěvníky služba zadrží a vyvede nebo v závažnějších případech předá Policii ČR.

U agresivních pacientů pak mají bezpečnostní pracovníci za úkol pomoci ošetřovatelům pacienta zklidnit a zajistit, aby nedošlo k napadení nebo ke způsobení škody.

Veškerá činnost včetně obchůzek je zaznamenávána do služebního deníku.

Mezi poslední případy patří opilá agresivní žena na gynekologické ambulanci.

„Nejvíce případů ale registrují na interní a chirurgické ambulanci," uzavírá Zuzana Krčková s tím, že největší zkouška ochranku teprve čeká – a to silvestrovská noc.