Nemocnost v posledním týdnu výrazně vzrostla, a zejména předškoláci teď místo her se svými kamarády tráví čas v posteli – s horkým čajem a teploměrem pod paží

Nejvíce nakažených je podle epidemiologů mezi malými dětmi. Na sto tisíc obyvatel nyní připadne 4 345 nemocných ve věkové kategorii od 0 do 5 let. O týden dříve to přitom bylo jen 3 094.

V některých přerovských mateřských školách už „odpadly" nejen nemocné děti, ale i jejich učitelky.

„Marodí pomalu celá školka. Z pětadvaceti dětí jich tu zůstalo jen patnáct, ochořely i některé paní učitelky a také pracovnice, co má na starosti administrativu. Měli jsme se dnes jít podívat do školy, ale nakonec jsme to museli zrušit, protože nemám nikoho, koho bych s dětmi poslala," popsala situaci Marie Hálová, ředitelka Mateřské školy Píšťalka v Máchově ulici v Přerově.

Kašel, nachlazení a teploty sužují také děti základních škol. I když zatím situace není nijak dramatická.

„Není to tak strašné. Ve třídě mám jen tři nemocné děti," řekla Renata Skácelová, která učí na Základní škole Trávník.

Ve věkové kategorii od 6 do 14 let teď na Přerovsku připadne na sto tisíc obyvatel 2 203 nemocných.

Nárůst o 15 procent

Podle přerovské epidemioložky Evy Bernardové zasáhla vlna onemocnění celý východ Moravy.

„U nejmenších dětí je samozřejmě situace nejkritičtější, protože v kolektivech mateřských škol je přenos kapénkovou infekcí jednoduchý. Školáci jsou na tom přece jen o něco lépe, díky hygienickým návykům," řekla.

Nemocných v ordinacích dětských lékařů tento týden přibylo. Spektrum chorob je ale široké.

„Uvedu to na klasickém příkladu ze včerejška, kdy jsem ošetřovala děti různých věkových kategorií s rýmou, kašlem a teplotami. Někdo měl klasickou virózu, jiný bakteriální infekci, další jen obyčejné nachlazení. Oproti minulému týdnu ale pozorujeme nárůst pacientů zhruba o patnáct procent," shrnula dětská lékařka Dagmar Hlavičková.

Jak potvrdili hygienici, provázejí některá chřipková onemocnění komplikace a vyskytly se už i případy zápalů plic, bronchitidy nebo laryngitidy.