Přerov, který sužuje katastrofální dopravní situace a je nejčastěji skloňovaným místem v souvislosti s výstavbou spalovny, budou v nejužším vedení reprezentovat hned dva náměstci hejtmana. Radovan Rašťák (ČSSD) bude mít na starosti kulturu a sport, Michal Symerský (KSČM) zase životní prostředí a regionální rozvoj.

Svého zástupce bude mít i město Lipník. Stávající místostarosta města Pavel Šoltys (ČSSD) totiž usedne v křesle radního.

„Snažili jsme se při povolebních vyjednáváních hájit náš region, abychom měli co nejvýraznější zastoupení v krajské radě," řekl člen vyjednávacího týmu za ČSSD Václav Zatloukal.

Podle něj je úspěchem, že má Přerovsko v nejužším vedení kraje tak silné zastoupení. „Dva náměstci hejtmana a jeden radní, to nikdy v minulosti nebylo," dodal. Dohoda o koaliční spolupráci mezi ČSSD a KSČM se bude v Olomouci slavnostně podepisovat v pondělí 5. listopadu.

Změní se pohled nového vedení kraje na témata, která hýbou Přerovem? V otázce výstavby nové spalovny, jak se ukazuje, jen stěží.

„Náš názor se nezměnil. Jsme pro vybudování zařízení pro energetické využití odpadu v Olomouckém kraji, nejvhodnější lokalitu ale teprve ukáže studie, jejíž závěry stále nejsou k dispozici," řekl Michal Symerský, který bude mít na starosti po Pavlu Horákovi (KDU-ČSL) oblast životního prostředí, regionální rozvoj a zemědělství.

Spalovna jen s dálnicí

Komunisté budou tlačit na dobudování dálničních úseků D1 z Přerova do Lipníku a hlavně – z Říkovic do Přerova.

„Pokud by v otázce spalovny nakonec přece jen padla volba na Přerov a měla by se zbudovat za stávající dopravní sítě, je to pro nás neprůchodné. Zásadní podmínkou je pro nás dálniční napojení města," řekl.

V případě, že studie proveditelnosti vyhodnotí jako nejvhodnější lokalitu právě Přerov, čeká nynějšího městského zastupitele Michala Symerského nelehké přesvědčování obyvatel o výhodách záměru. Lidé už totiž proti výstavbě spalovny jednou protestovali a zastupitelé nakonec odsouhlasili, že se o věci rozhodne v referendu.

„Pohlídat" záměr slibuje náměstek hejtmana Radovan Rašťák (ČSSD), který bude mít ve své gesci stejně jako v minulém období kulturu, péči o památky, tělovýchovu a sport.

„Je pravda, že se Přerovem šíří panika ohledně vybudování nového kotle pro výrobu páry a zásobování města teplem. Celý projekt vybudování Zařízení pro energetické využití odpadu je teprve na začátku a mým úkolem bude dohlédnout, aby občané města a okolí byli včas, přesně a podrobně informováni o všech ekologických rizicích, spojených s výstavbou a provozem, o ekonomických ukazatelích, i o případných kompenzacích za strpění této stavby, pokud bude Přerov skutečně určen jako vhodná lokalita," konstatoval Radovan Rašťák.

Záměr spalovny podporuje budoucí krajský radní a místostarosta Lipníku Pavel Šoltys (ČSSD).

„Podle usnesení Evropské komise je nutností, je ale potřeba vyčkat na výsledky analýzy, která vybere vhodné místo. Zatím nevíme, zda by měla stát v Přerově, Mohelnici či třeba v Prostějově. Za důležité ale považuji zajistit kamionům, které budou svážet odpad, dopravní obslužnost," řekl.