Zřejmě nejrozsáhlejšími opravami prochází Gymnázium Jana Blahoslava, kraj ale investuje nemalé finanční částky také do rekonstrukce historické budovy Gymnázia Jakuba Škody v Komenského ulici.

Náročné opravy, které zcela změní vzhled budovy Gymnázia Jana Blahoslava, začaly už na jaře.

„Během letních prázdnin se v prostorách podařilo dodělat vzduchotechniku, nyní probíhá výměna oken a výmalba chodeb a tříd. Chceme všechny stavební práce, které by mohly ovlivnit chod školy, stihnout do září. Na podzim pak přijde na řadu fasáda,“ nastínila Romana Studýnková, ředitelka Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově.

Aerodrome festival 2017. Zpěvák skupiny Linkin Park Chester Bennignton.
Přerovské kapely zahrají zesnulému zpěvákovi Linkin Park

Desítky milionů korun investuje Olomoucký kraj také do rekonstrukce historické budovy Gymnázia Jakuba Škody.

„Je to první významnější finanční injekce, kterou kraj do naší školy dává. Naposledy se zde prováděla výměna oken v roce 1967, tedy před padesáti lety. V roce 1995 se dělala nová fasáda, ale žádné větší opravy později realizovány nebyly,“ zrekapituloval ředitel školy Jan Raška.

Podle něj dojde v první etapě, která potrvá do konce letošního kalendářního roku, k výměně oken a dveří historické budovy.

„V té následující se zkrášlí také fasáda a počítá se i se zateplením půdy, rekonstrukcí krovů a novou kanalizací,“ vyjmenoval.

Stavba by podle ředitele neměla nijak výrazně narušit výuku.

„Žáci se pouze přesunou z těch učeben, kde bude právě probíhat výměna oken, do jiných prostor. Dá se to ale organizačně zvládnout,“ ujistil ředitel, který se netají radostí z toho, že budova konečně získá důstojnější vzhled. „Blíží se stopadesáté výročí naší školy a nově opravená budova je ten nejlepší dárek,“ doplnil.

Oprava chodníku a schodiště u zdravotního střediska na Kopaninách v Přerově
Na Kopaninách opravují chodník a schody

Nové osvětlení tříd

Nového osvětlení, ale i výměny PVC se dočkají některé základní školy v Přerově.

Na ZŠ Želatovská přibude nové osvětlení tříd a opraví terasu nad vstupem, osvětlení učeben získá i ZŠ J. A. Komenského v Předmostí.

„Na Základní škole Velká Dlážka spraví kromě osvětlení také poničené podlahy, na ZŠ Za mlýnem vymění PVC a osvětlení na chodbách,“ řekl Petr Hrbek z odboru školství přerovského magistrátu.

Zřejmě nejnáročnější investicí, která by měla začít už v dohledné době, je ale kompletní výměna střešní krytiny na Základní škole B. Němcové. Tam už dělníci začali chystat lešení.

Opravy probíhají během léta i v mateřských školách.

„Většinou se jedná o dokončení výměny stávajících oken za plastová, což se týká mateřinek v Kozlovské, U Tenisu nebo v Jasínkově ulici, kde dojde navíc i k výměně výtahů na stravu. Okna vymění i v mateřinkách v Sokolské, v Čekyni, Lověšicích a Újezdci,“ doplnil Petr Hrbek.

Na snímku je parkoviště na Žerotínově náměstí. Stávající automat bude umístěn jako druhý v horní části Žerotínova náměstí.
V Přerově půjde platit za parkování kartou. Zatím na jednom místě