Den mezinárodní kuchyně v českých jídelnách pořádá Asociace školních jídelen České republiky. Jeho smyslem je nejen připravit ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země mezinárodní obědové menu v českých jídelnách, ale také poznat blíže tuto zemi.

Pozvaní zástupci Asociace školních jídelen, Státního zdravotního ústavu, České školní inspekce, ale také firmy Meopta, která dodává pozorovací dalekohledy norské a české biatlonové reprezentaci, si museli připadat v prostorách ZŠ Trávník jako v některé z norských škol. Ve třídách se debatovalo o přírodě, umění a kultuře.

„Když jsme se dozvěděli, že se u nás bude podávat norské menu, rozhodli jsme se, že se s touto zemí blíže seznámíme. Vyučující s žáky si tedy připravili norské tance, ale sáhli třeba i po dramatizaci suity skladatele Edvarda Griega,“ popsala ředitelka školy Kamila Burianová.

ČTĚTE TAKÉ: Kry se z jezu podařilo uvolnit, Bečva se nerozlila

Ryba s bylinkovou krustou

Děti z vyšších ročníků si zase v hodinách vyprávěly o zajímavostech, které se k této zemi vážou - například norských památkách, zapsaných na seznamu Unesco, zemědělství či chovu lososů ve vodních farmách.

Zřejmě nejpoutavější byla ale pro přítomné přednáška oborníka Olega Ditricha z Jihočeské univerzity, jenž vyprávěl o vzácné přírodě norských ostrovů.

„Jezdíme už na Špicberky, tedy Svalbard, asi deset let a máme úzkou spolupráci s Norským polárním ústavem a zdejší univerzitou. Norové jsou na tom po ekonomické stránce dobře a pomáhají i vysokoškolských projektům. K Čechům jsou velmi přátelští,“ zmínil Oleg Ditrich, který byl programem nadšený.

Poslední zastávkou vzácné návštěvy byla školní jídelna, kde se servírovaly hned čtyři chody - polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny, ryba s bylinkovou krustou a omáčkou z červených paprik, brokolicí a bramborem a jako salát pak červená řepa s jablky, ořechy a smetanou. Nakonec se podával dezert - krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou.

„Připravovali jsme dnes pět a půl tisíce obědů a norské menu ochutnají ve všech školních jídelnách v Přerově. Jen místo hejka, který obsahuje kosti, jsme raději zvolili tresku tmavou. Pro naše strávníky je možná trochu nezvyklé podávat k rybě omáčku a Norové také méně solí,“ vysvětlila některé rozdíly ředitelka Zařízení školního stravování v Přerově Hana Ondrášová.

ČTĚTE TAKÉ: Přerovské gymnázium chce zpátky primu