Stavba nového přemostění je naplánována na příští rok a dokončena má být v prosinci. Obyvatelé tak přijdou o snadný přístup k přírodnímu areálu Laguna a národní rezervaci Žebračka.

Řadu měsíců budou muset využívat vedlejší lávku U Loděnice.

Radní už loni vybrali z několika návrhů novou podobu přemostění přes řeku Bečvu, které se nachází v blízkosti tenisových kurtů. Zvítězil předpjatý železobetonový trám se závěsy, který je v případě záplav bezpečnější.

„V současné době bylo na zakázku vytvořeno předběžné oznámení výběrového řízení. Demontáž lávky bude provedena nejpozději na konci listopadu a předpokládáme, že její stavba začne na jaře," řekl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Stavbu ovšem v jarních měsících zpozdí doporučení Povodí Moravy. Po zimě totiž dochází ke zvýšení hladiny řeky Bečvy a úprava jejího koryta proto nepřipadá od března do května v úvahu.

„V březnu a také v dubnu dochází především kvůli tání sněhu ke zvýšeným průtokům vody a zvýšenému riziku povodní. Také dochází k častému pohybu ledů, proto se stavba v tomto období z preventivních důvodů nedoporučuje," řekl vedoucí provozu společnosti Povodí Moravy David Čížek.

Vizualizace budoucí podoby lávky U Tenisu

Vizualizace budoucí podoby lávky U Tenisu

Pontony nebudou

Zástupci města vyloučili náhradní řešení překlenutí řeky v místě lávky U Tenisu pomocí pontonů.

„Provizorní přemostění nebude možné. V místě bude staveniště a navíc je terén na obou březích v rozdílně úrovni. Ze strany obyvatel očekáváme zejména v letních měsících kritiku, ale budou muset volit cestu přes lávku U Loděnice," upřesnil tajemník přerovského magistrátu Jiří Bakalík.

Nové lávka U Tenisu, jejíž stavba přijde na 25 milionů korun, bude jednou z největších investic města v příštím roce. Nahradí současné přemostění přes řeku Bečvu, které v minulosti několikrát podemlela voda a od roku 2010 je na odpis.

Statikové však lávku, jejíž konstrukce poklesla během několika let až o dvacet centimetrů, zatím povolili užívat, ovšem za předpokladu, že bude dodrženo maximální zatížení dvě stě kilogramů na metr čtvereční.