„Program byl vyhlášen na letošním posledním zasedání zastupitelstva 10. prosince. Žadatelé mohou předkládat žádosti o finanční podporu z rozpočtu města Přerova ve čtyřech oblastech," uvedl tiskový mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

V oblasti sportu město rozdělí částku 1 700 000 korun, v oblasti sociální a zdravotní pak 700 000 korun, v kultuře 750 000 korun a na volný čas poputuje 250 000 korun.

„Jedná se o zhruba stejné sumy jako v minulém roce. Žádosti posoudí příslušné komise a pracovní skupina a dále se projednají na Radě a Zastupitelstvu města," dodal mluvčí.

Informace o grantovém programu a potřebné formuláře se nacházejí na internetových stránkách města Přerova, nebo je lze získat na odboru sociálních věcí a školství nebo v kanceláři primátora.

Město dále poskytuje finanční prostředky ve formě přímých podpor či mimořádných dotací. Přímou podporu uděluje organizacím na základě schválených zásad dotačního programu a jedná se především o příspěvek na činnost a provoz zařízení. Příjemce přímé podpory ovšem nemůže žádat o finanční podporu na stejný účel v grantového programu.

„Přímou podporu využijeme na provoz sociálního centra denní a nově i odlehčovací služby, díky které zde budeme moci klienty se zdravotním postižením umisťovat na celý týden. Využíváme také dotací z Olomouckého kraje a zdrojů z různých nadací a fondů a pořádáme také veřejnou sbírku," řekl ředitel přerovské neziskové organizace Jsme tady Pavel Soukup.

Mimořádnou aktivitou je například postup sportovce na mistrovství ČR, Evropy či světa nebo spolufinancování stavební úpravy sportoviště, které nebylo možno předpokládat v době předkládání žádostí o grant.

Finanční podporu lze čerpat nejen z prostředků města, ale také ji poskytují další subjekty, například Olomoucký kraj, jednotlivá ministerstva nebo programy Evropské unie.