Shromáždění začne v 15 hodin na náměstí T. G. Masaryka, odkud se vydá zhruba stovka účastníků na „defilé" ulicemi města. Trasa bude delší než obvykle.

„Oznamovatelem je fyzická osoba, Pavel Matějný. Pochod byl nahlášen jako protest proti kriminalitě, porušování zákonů policií České republiky, za práva všech slušných občanů země," informoval mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Účastníci akce zamíří zhruba o půl čtvrté odpoledne z náměstí T. G. Masaryka do Kratochvílovy a Komenského ulice.

„Trasa povede dál ulicí Havlíčkovou do Čechovy, Nádražní, Tovární, Denisovy a Ztracené. Odtud se pochod stočí na Svisle, Šířavu, a poté na Žerotínovo náměstí, do Wilsonovy ulice a zpět na náměstí T. G. Masaryka," upřesnil. Ukončení je naplánováno na 18 hodinu.

Souběžně s pochodem stoupenců krajně pravicového uskupení Čeští lvi se v Přerově uskuteční také pokojné shromáždění iniciativy Blokujeme, která už se zúčastnila podobných akcí na různých místech v republice – například v Duchcově či Vítkově.

„Chceme pokojně a nenásilně prostřednictvím humoru a hudby dát najevo svůj nesouhlas s tím, že se nám tu množí akce neonacistů. Kvůli pochodu se změní trasy autobusů a pohyb Přerovanů po městě bude omezený. Není v pořádku, aby se normální lidé kvůli určité skupině obyvatel neodvážili vyjít ven. Takto si nepředstavujeme život v demokracii," řekla jedna z organizátorek akce Helena Netopilová.

Situaci v přerovských ulicích budeme v sobotu sledovat ON-LINE na našem webu

Odstraní kontejnery i dopravní značky

Policisté chystají v souvislosti s pochodem radikálů bezpečnostní opatření.

„V tuto chvíli vyhodnocujeme situaci a analyzujeme informace. Podle nich pak stanovíme jejich rozsah," uvedla styčná důstojnice pro národnostní menšiny z Krajského policejního ředitelství v Olomouci Michaela Sedláčková.

„Spolupracujeme s magistrátem i neziskovým sektorem a mapujeme dění v sociálně vyloučených lokalitách. Od středy pak budeme ve spolupráci s Městskou policií informovat obyvatele domů a obchodníky na trase pochodu, aby zabezpečili svůj majetek," řekla.

Policisté je upozorní nejen na to, aby přeparkovali svá auta, ale také na určitá dopravní omezení ve městě.

„Obyvatelé domů na trase budou mít do konce týdne ve svých schránkách informační letáky. Obchodníky budeme obcházet osobně a radit jim, aby si zajistili výlohy, odklidili reklamní poutače a cokoliv, co by se mohlo rozbít," doplnil ředitel Městské policie v Přerově Omar Teriaki. Technické služby pak odstraní kontejnery, dopravní značky a další předměty.