„Zájem bývá velký. Jsem moc ráda, že přehlídka vešla do povědomí lidí," uvedla Marie Veřmiřovská, principálka Loutkového divadla Sokol Přerov.

Od roku 1936 divadlo na stálo hraje v prostorách sokolovny. Kromě druhé světové války a v období povodní roku 1997 se hraje nepřetržitě.

Loutkové letnice nabídnou pestrý repertoár. Do Přerova zavítá například Ústřední loutkové divadlo s pohádkou O pejskovi a kočičce.

„Představení poprvé hráli už před čtyřiceti lety, vznikla i jako televizní inscenace. Pohádku hrají pořád stejní herci a moc se na ně těším," prozradila principálka Marie Veřmiřovská.

Zajímavostí je, že stejnou pohádku si zvolil soubor Kašpárkova říše Olomouc.

„Pracují s maňáskovými loutkami. Díky přehlídce máme možnost vidět různé způsoby provedení stejného námětu," doplnila principálka.

Cílem přehlídky je podle ní výměna praktických zkušeností mezi divadly. „Každé má jiné zázemí, hraje jiným způsobem i s jinými loutkami," řekla.

Pravidelným hostem letnic je Loutkové divadlo Jiskra s pražské městské části Kobylisy.

„V loňském roce oslavili sto let amatérské činnosti. V Přerově uvedou pohádku Nevěř čertu ani za mák. Dlouholetým členem je i Petr Slunečko, který je zároveň autorem několik pohádek," pozvala Marie Veřmiřovská na další představení.

Za rok sté narozeniny

Loutkářské letnice se konají jednou za dva roky. Mezi tím probíhá celostátní sokolská přehlídka, která je jediná v republice. Sokolských divadel je u nás necelá třicítka.

„Pořádání dvou celostátních přehlídek v Přerově je opravdu unikátní, ale velmi náročné. Měli by si to uvědomit i radní na městě," upozornila principálka.

Loutkové divadlo v Přerově bylo založeno v roce 1915, od roku 1921 hraje pravidelně dvě představení během nedělního odpoledne – tuto tradici divadlo dodržuje divadlo dodnes.

„Sezonu začínáme dušičkami a končíme v dubnu. Každý měsíc připravíme novou pohádku, dohromady nás za rok vidí na pět tisíc diváků," vypočítala.

Příští rok oslaví Loutkové divadlo Sokol Přerov sto let od svého vzniku.

„Snad se dožijeme. Chystáme výstavu v galerii na zámku a další překvapení," dodala na závěr Marie Veřmiřovská. 

Program Loutkářských letnic

Sobota 10.5.

9.15 Slavnostní zahájení
9.30 Budulínek na prázdninách
10.30 Pejsek a kočička
14.00 Nevěř čertu ani za mák
15.30 O kohoutkovi a slepičce
19.00 Individuální výstupy s loutkou

Neděle 11.5.

10.00 O princezně solimánské
10.30 Kašpárek si domek staví
Kašpárek a kouzelná kniha

14.00 Čtyři pohádky o jednom drakovi
15.30 O pejskovi a kočičce