„Česká inspekce životního prostředí šetření úniku oxidu siřičitého již dokončila. Uzavření protokolu o kontrole předpokládáme v následujícím týdnu. Poté poběží lhůta pro podání námitek," uvedla Burketová.

Po vypořádání s případnými námitkami dají inspektoři podnět olomouckého krajskému úřadu a zahájí správní řízení o porušení podmínek integrovaného povolení.

„Nájezd výrobny probíhal v souladu se stanovenými podmínkami. V průběhu uvádění zařízení do provozu bohužel došlo ke změně rozptylové situace. K závěrům šetření se nemůžeme vyjádřit, neboť nám nejsou známy," sdělil personální ředitel Prechezy Tomáš Světnický.

Podle inspektorů oxid siřičitý unikl po technologické odstávce ve chvíli, kdy v továrně znovu rozjížděli výrobu. Podepsaly se na tom tehdejší klimatické podmínky, byla inverze, ale podle inspektorů s tím měli pracovníci společnosti počítat.

Na únik upozornila hasiče policie, koncentraci prý zaznamenala v ovzduší policejní hlídka. Výroba se právě rozjížděla po pravidelné odstávce.

„Byla ale buď nepřesná předpověď počasí, nebo ji chybně vyhodnotili. V důsledku inverze se oxid siřičitý nerozpustil ve vyšších vrstvách, ale v přízemních vrstvách nad městem," řekl tehdy Pavel Juliš z přerovského magistrátu.

Limit pro výskyt oxidu siřičitého v ovzduší je 350 mikrogramů na metr krychlový. Podle údajů ČHMÚ se hodnoty mezi půlnocí a jednou hodinou ranní v noci na 29. října dostaly na 12.686 mikrogramů. Po několika hodinách spadly pod limit. Odborníci tehdy uvedli, že šlo o zcela neobvykle vysoké koncentrace.