Návrh na změnu dopravního značení podal za Výbor pro plán, rozvoj, investice a dopravu na pondělním jednání zastupitelstva Jan Horký (SpP).

Auta, která jedou po Denisově ulici směrem ke hřbitovu, nebo odbočují do centra, přijíždějí ke křižovatce po hlavní komunikaci.

Musí ale dávat přednost v jízdě vozidlům, která přijíždějí ke křižovatce zprava po hlavní na ulici Generála Štefánika.

Právě tam není příliš dobře vidět, na vině jsou ale také samotní řidiči, kteří nerespektují přednost zprava.

„Bohužel spousta lidí přednost zprava nezná, takže tímto odstraníme lidskou nedokonalost. Myslím, že si to můžeme dovolit díky tomu, že v místě poklesla doprava," uvedl Jan Horký.

Podle policejní statistiky se v křižovatce od roku 2007 do letošního února stalo devět vážných nehod, při kterých došlo ke zranění nebo škodě za více než sto tisíc korun.

„Ve statistikách nejsou zaznamenány drobné ťukance. Nehody byly většinou způsobeny právě nedáním předností zprava," doplnil.

Denisova bude vedlejší

Na kritický úsek poprvé upozornil zastupitel Břetislava Passingera (KSČM).

„Nové řešení se mi líbí, návrh podpořím," potvrdil na jednání.

Hlavní křižovatka bude nově pokračovat ulicí Gen. Štéfánika, z Denisovy ulice se stane vedlejší.

Proti návrhu nebyl nikdo ze zastupitelů. Usnesení teď poputuje členům Rady města.

„Ti uloží příslušnému odboru, aby změnu zpracoval. Předjedná se to s policií a státním orgánem. Bezpečná dopravní situace se ale také odvíjí od řidičů," uzavřel Horký.

Ke změně značení by mohlo dojít už letos.

„Uvidíme, co nové značení přinese. Doufám, že řidiči nebudou jezdit takzvaně po paměti. Nicméně navrhovaná změna mi přijde jako rozumné řešení," zmínila například čtyřicetiletá Pavla z Přerova.