Ulomený trojzubec lovili jednou strážníci z řeky Bečvy, loni v červnu zase vládce moří přišel nejen o svou kovovou chloubu, ale i o ruku.

Dvě stě let stará socha, zapsaná na seznamu kulturních památek, se teď konečně dočká oprav.

Pozůstatky Neptuna si v brzké době vyzvedne restaurátor Tomáš Sušeň z nedalekých Radslavic a pustí se do oprav. „Jakmile to bude možné, převezmu fragmenty sochy a začnu s její opravou. Do léta by mohl být Neptun zase celistvý," upřesnil restaurátor.

Ten bude sochu spravovat už potřetí a podle něj by stálo za zvážení přemístit ji na bezpečnější místo, aby nedocházelo k jejímu dalšímu poškozování. Dříve stála socha Neptuna v proluce ve Wilsonově ulici, kde nikomu nevadila. O přemístění památky ale zatím radní nejednají.

„Myslím, že u vody má Neptun důstojné místo. Budeme ale muset doufat, že někoho zase nenapadne pověsit se mu na trojzubec – tak, jako už v minulosti několikrát," poznamenal náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. (ANO)

Trojzubec přerovského Neptuna

"Kajícník" spolupracuje a platí

Oprava sochy přijde zhruba na deset tisíc korun, ale tentokrát by neměla být hrazena z městských peněz.

Loni v červnu, kdy byl vládce moří naposledy poničen, se totiž podařilo díky všímavé svědkyni dopadnout tři pachatele tohoto vandalského skutku.

A mezi nimi se našel i jeden „kajícník", který práce zaplatí.

„Jeden z mladíků se k činu přiznal a spolupracuje s námi. I když ještě neproběhl soud, poslal nám část peněz na účet a po dokončení restaurátorských prací uhradí zbytek nákladů," vysvětlil Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu.

Ze zámku do parku, pak do proluky

Barokní skulptura římského boha a vládce moří má bohaté zkušenosti nejen s věčnými opravami, ale i stěhováním.

Původně zřejmě stála v Podzámecké zahradě v Kroměříži, v roce 1835 byla ale převezena do Kovalovic, a teprve odtud putovala do Přerova.

Ve třicátých letech minulého století zdobil kamenný Neptun nádvoří přerovského zámku, po šesti letech byl přemístěn do parku Michalov a o pár let později vyplnil proluku ve Wilsonově ulici.

Po jejím zastavění skončila socha pod hradbami – na místě s pěkným výhledem na řeku Bečvu.