Kdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, již teď v obci máte vykonat, která by to byla?

Spolupráce na administrativní přípravě projektu protipovodňového opatření a sanace místní komunikace.

Co považujte za největší úspěch vaší obce, kterého se letos podařilo dosáhnout?

Jedním z nich je oprava místní komunikace a předpokládám, že do konce roku i její navazující části. Druhým úkolem je potom dokončení administrativních věcí k dotačně realizovaným projektům v loňském roce.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?

Ve funkci neuvolněného starosty jsem první volební období a jako největší problém vidím nedostatek času a omezenou přítomnost v obci. Mám poměrně náročné zaměstnání a není vždy jednoduché obě zajímavé činnosti skloubit.

Obyvatelé obcí dnes často trpí nedostatkem kulturního vyžití. Jak je to u vás? Pečujete o své obyvatele i po kulturní stránce? Daří se u vás spolkům a kulturnímu životu?

Kulturní vyžití lze stále zlepšovat. U nás to není výjimkou, ale myslím si, že je na dobré úrovni. Tuto úroveň v posledních letech výrazně zlepšilo naše občanské sdružení Aktivní klub Křtomil, mezi jehož nejvýznamnější akce patří dětský den.

Kulturní vyžití je u nás do jisté míry omezeno tím, že nemáme k dispozici vhodný kulturní dům. Tento problém se snažíme řešit a vybudováním zázemí by se rozšířily možnosti pro různé další akce a možná i pro vznik dalších spolků.

Straší vás odliv obyvatel z obcí do velkých měst a aglomerací? Nemáte strach, že se vesnice zcela vylidní? Máte možnost, jako starostové, s tím vůbec něco udělat?

S odlivem obyvatel v současné době nemáme problém. Již několik let pozorujeme mírně rostoucí tendenci v počtu obyvatel. Rodí se poměrně dost dětí a to je do budoucna velmi pozitivní věc.

Zkuste vyjmenovat tři důvody, proč se právě ve vaší obci dobře žije.

Je to bezesporu klid a pěkné prostředí, ať už v samotné obci nebo v jejím okolí. Dalším důvodem je i poloha na spojnici dvou nedalekých měst s dostupností potřebných služeb. V neposlední řadě také kulturní vyžití, zejména v posledních letech, o které se stará mimo obec také naše místní občanské sdružení Aktivní klub Křtomil.

Kdybyste si mohl vybrat nějaké místo na světě, kde byste chtěl žít, a nesměla by to být vaše obec, kde by to bylo?

Je to těžko přestavitelné, ale pokud bych přece jen nemohl žít u nás ve Křtomili, tak by to bylo v krásném prostředí Beskyd.

AUTOR: MARTIN VOJÁČEK