„Tuto pochodeň držela v ruce spousta starostů, představitelů měst, ale i prezidentů – jako Michail Gorbačov, Nelson Mandela nebo Václav Havel. Před třemi měsíci ji převzal také papež František," přiblížil kapitán evropského týmu Ondřej Veselý. Každý z těch, ke komu pochodeň míru doputovala, do ní vložil své přání.

Sportovci se nejprve představili školákům ve své mateřštině a děti musely hádat, odkud pocházejí. Na hřišti tak zazněly krátké zdravice v italštině, angličtině, ale také ruštině, bulharštině či rumunštině. Mezi běžci byli ale také zástupci vzdálenějších zemí – Nového Zélandu nebo Cookových ostrovů.

Tradici štafety založil v roce 1987 atlet, umělec a mírový filozof Sri Chinmov, který ideálům světového míru věnoval celý svůj život.

„Snažíme se přenášet myšlenku, že mír začíná u každého z nás. Každý z nás může udělat něco pro to, aby byla harmonie mezi lidmi, přátelství a porozumění. Každý, kdo převezme tuto pochodeň, do ní zároveň vloží své vlastní přání pro ostatní – rodiče, kamarády nebo lidstvo," přiblížila Božena Slouková, koordinátorka pondělní trasy.

Podle ní se běžci na Moravě zastavili hned na několika místech a všude je čekalo srdečné přivítání.

„Naše zastávky na trase byly ve Zlíně, Fryštáku a Holešově, z Přerova pak pokračujeme do Olomouce," doplnila.

Pochodeň míru putovala mezi školáky, a každý z nich mohl potichu vyslovit své přání. Jaká byla?

„Přál jsem si, ať jsou všichni zdraví," prozradil jeden z chlapců. „Já zase, ať jsou na sebe všichni hodní," dodala jiná dívka. Peleton dětí s pochodní pak symbolicky oběhl školní hřiště.

Štafetový běh vede přes sto čtyřicet zemí světa. „Trasa je dlouhá 24 tisíc kilometrů a každý den běžíme osmdesát až sto kilometrů," řekl Ondřej Veselý. Běžci se ale na trase střídají.