Během jednoho týdne v druhé poloviny září došlo hned k pěti poruchám na vodovodním řadu v centru Tovačova.

„Čtyři se staly v ulici Denisova a jedna v ulici Förchtgottova. Příčina byla vždy stejná – podélně prasklé potrubí, které díky svému stáří neuneslo tlak v řadu okolo pět barů, který se navíc v nočních hodinách při nižším odběru ještě zvyšoval," vysvětlil starosta Tovačova Leon Bouchal.

Další příčinou poruch je podle něj také vysoký nárůst dopravy v centru a nestabilní podloží, ve kterém je řad uložen.

Po dohodě se společností Vodovody a kanalizace Přerov, která sítě vlastní, se na hlavní přívod vody umístil regulační ventil – tlak byl v řadu snížen a závady ustaly.

„Není to samozřejmě optimální, protože kvůli snížení tlaku mají problémy s tlakem domácnosti ve vyšších patrech," dodal starosta.

Ke kompletní výměně vodovodního řadu v Denisově ulici by tedy mělo dojít ještě letos – práce by mohly být zahájeny v polovině října.

„Ukázalo se, že vodovod je víceméně dožitý. Ještě letos vyměníme vodovodní řad v celé ulici o délce zhruba 213 metrů, do konce listopadu by nové potrubí mělo být hotovo," potvrdil Miroslav Dundálek, ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Přerov.

Lidé se dlouhodobější odstávky nemusejí bát.

„Oprava proběhne bez omezení. Po povrchu povede provizorní vodovod. Jediné omezení nastane při přepojování přípojek, voda bude ale zajištěná pořád," dodal Dundálek.

Stejná akce čeká také ulici Förchtgottovu, kde je kompletní výměna plánována na jaro příští roku.