Spojovací silnice byla původně zakreslena u Horní Moštěnice.

Cestu by využívali lidé z několika obcí v okolí – Přestavlky, Stará Ves, Dobrčice, Beňov, Líšná, Prusy nebo Kostelec u Holešova.

Podle aktualizovaného plánu, který se bude brzy schvalovat, budou muset řidiči jezdit přes Horní Moštěnici na současnou křižovatku ve tvaru T a odtud se dostanou na dálnici.

„Řidiči se budou muset vracet zpátky přes Horní Moštěnici a přes nebezpečnou křižovatku, kde se stávají nehody. Spojnice by také ulevila dopravnímu provozu přes obec," vysvětlil starosta Vladimír Martínek s tím, že v okolních obcí žije více než pět tisíc obyvatel.

Spojovací cesta by pomohla také hasičům z Horní Moštěnice, kteří zasahují při dopravních nehodách v okolí. Jejich působnost by se rozšířila také na nově zbudovaný úsek dálnice D1.

Nová spojka z cesty pro zemědělce?

Ředitelství silnic a dálnic původně pro hasičský integrovaný systém spojovací silnici schválil.

„Jednali jsme se starostou Horní Moštěnice o tom, že toto propojení lze provést pouze jako připojení pro integrovaný záchranný systém s instalovanou závorou, aby se zamezil veřejný provoz a podmínkou, že si tuto propojku včetně elektrické přípojky pro závoru vezme do majetku obec Horní Moštěnice. Tento návrh byl odmítnut a byl požadovaný veřejný provoz, což jsme vzhledem ke stanovisku ministerstva vnitra, které jsme si předběžně zjistili, museli odmítnout. Výsledkem je tedy zrušení tohoto propojení," uvedl Jan Studecký, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Úsek silnice, za který teď obce bojují, je totiž v rozporu se zákonem.

„Zákon stanovuje, že přivaděč z dálnice nesmí ústit do druhé nebo třetí třídy. Na silnice první třídy navíc nesmíte mít křižovatku blíže než dva a půl kilometru," objasnila senátorka Jitka Seitlová, která se starostou Horní Moštěnice navrhuje vybudovat novou spojnici – z účelové komunikace nedaleko obce, po které dnes jezdí hlavně zemědělci.

Náklady by se podle nich snížily.

Starosta se senátorkou se snaží vyjednat příslib od zástupců kraje, kteří by se ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic dohodli na vytvoření spojovací silnice.

„Nechceme zdržovat výstavbu dálnice. Je ale potřeba mít jasné dohody, které by do budoucna obci zaručovaly, že přípojka bude zbudována," uzavřela Jitka Seitlová.