VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pizzař Petr Čéč: "Italská" je jednoduchá, aby vynikly jednotlivé chutě

Přerov /ROZHOVOR/ – Do soutěže Pizza-Cup se třicetiletý Petr Čéč z Přerova hlásil již třikrát. Tento rok však postoupil do jejího finále, kde získal cenné třetí místo. Pro Přerovský a hranický deník poskytl tento vyučený kuchař, který se řadu let specializuje na pečení pizzy, rozhovor.

9.10.2012
SDÍLEJ:

Petr Čéč, držitel třetího místa v soutěž Pizza-cup 2012Foto: Roman Souček /Archiv soutěže Pizza-Cup

Jak dlouho se věnujete pizze?

Po vyučení jsem začal dělat v jedné přerovské restauraci, kde jsem začal pracovat jako kuchař. Poté mi šéf nabídl, jestli bych nechtěl dělat pizzu. Jelikož jsme tu měli člověka, který se tomuto italskému pokrmu věnoval delší dobu a měl velké zkušenosti ze zahraničí, tak jsem to zkusil. Práce a ta show kolem pizzy se mi začala líbit. Teď už peču devátým rokem.

Jakých soutěží v pečení pizzy jste se za ta léta zúčastnil?Petr Čéč, držitel třetího místa v soutěž Pizza-cup 2012

V roce 2006 jsem se zúčastnil Mistrovství České republiky v pizza freestyle v Ostravě, kde jsem se umístil na druhém místě. Tehdy tyto soutěže ale nebyly tak známé. Poté jsem zjistil, že se v Praze pořádá Mistrovství České republiky v přípravě italské pizzy, takzvaný Pizza-Cup. O ten je velký zájem, takže jsem se na něj dostal až v tomto roce.

Jak probíhá přihlášení?

Ze soutěže vysílají anonymní kontroly, které hodnotí kvalitu pizzy jednotlivých přihlášených. Poté se ozvou mailem, zda postupujete do finále. Letos prý vybírali s téměř stovky zájemců, z kterých se do finále dostalo deset.

Finále soutěže se odehrálo 22. září v Praze. Co se na něm dělo?

Každý účastník měl na výrobu pizzy patnáct minut. Za tento limit musel stihnout vyrobit čtyři pizzy. Dvě povinné pro všechny byly margherity, pro které jsou základní suroviny sýr mozzarella, rajčatový základ a bazalka. A pak každý upekl dvě vlastní. Známý mi doporučil jeden italský recept na pizzu s artyčokem nazvanou con carciofo. Na těsto se dá mozzarella a artyčok a nechá se to péct. Poté se to ozdobí rukolou, parmskou šunkou, cherry rajčátky a parmezánem. U pizz poté v soutěži hodnotilo dvanáct porotců chuť, vzhled a její prezentaci.

Jaké pizzy lidem po vašich zkušenostech nejvíce chutnají?

V České republice jsou lidé zvyklí jíst bohatou pizzu, avšak italská pizza je jednoduchá, aby vynikly jednotlivé chutě. U nás v pizzerii si dávají nejčastěji pikantní pizzu s rajčaty, mozzarellou, suchým salámem, anglickou slaninou, klobásou a nivou.

Autor: Tomáš Krejčiřík

9.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Načesat si ručně chmel pro speciální várku piva Zubr Grand z prvního chmele mohli v sobotu odpoledne zájemci z Přerova a okolí.
5

OBRAZEM: Česání chmele v Přerově

Dopravní nehoda s požárem na D1.
AKTUALIZOVÁNO
7

Nehoda na D1 zablokovala tah z Olomouce na Ostravu

Do pasáže zatéká, lidé mají obavu o bezpečnost

/FOTOGALERIE/ Velká pasáž byla ve třicátých letech minulého století chloubou Přerova, a kdo v ní měl obchod, mohl mluvit o štěstí. Někdejší výkladní skříň města dnes ale odpuzuje svým vzhledem.

Billboardy musí od silnic pryč, nepůjde to lehce

Už jen dva týdny zbývají do chvíle, kdy by z dálnic a silnic první třídy měly zmizet bill-boardy. Novela zákona o pozemních komunikacích určuje kolem důležitých cest ochranná pásma, v nichž nesmějí poutače stát a rozptylovat motoristy. V Olomouckém kraji je takových míst několik a krajský úřad se už nyní obává soudních tahanic o to, aby poutače z blízkosti silničních tahů zmizely.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Archeologové našli v Předmostí kostry dětí, staré 3,5 tisíce let

Předmostí u Přerova, které kdysi proslavil nález hromadného hrobu lovců mamutů, vydává další svědectví o nepřetržitém osídlení tohoto místa. Archeologové, kteří nyní bádají na trase dálnice D1, našli v jedné z jam kostry dvou dětí ze starší doby bronzové. Další jáma ukrývala kostru mladého muže a ženy. Skelety, pochované v typické skrčené poloze, jsou staré zhruba tři a půl tisíce let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení