Od úmrtí této legendy uplynulo v sobotu 11. února osm let a lidé si památku Pavla Nováka mohli připomenout třeba zapálením svíčky na Městském hřbitově, kde má zpěvák čestný hrob. V Přerově je ale po Pavlu Novákovi pojmenována i jedna z ulic.

„Nachází se v okrajové části Přerova ve směru na Kozlovice. Název ulice schválili už dříve městští zastupitelé a ve stejné době byly pojmenovány ulice i po dalších přerovských umělcích. Vznikla tak ulice Markulčekova nebo Kotasova. V případě Novákovy ulice ale bylo přímo do názvu dáno i jeho křestní jméno, aby to nebylo zavádějící. Přece jen Novák je nejčastější české příjmení,“ vysvětlila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Poslední vánoční koncert Pavla Nováka v Přerově v roce 2008

Zdroj: DENÍK

Bronzový Slavík

Pavel Novák byl původní profesí učitel, ale už v mládí si zvolil dráhu hudebníka.

Začínal jako gymnazista ve studentské kapele Dixieland XI, byl spoluzakladatelem skupiny Synkopa a později koncertoval s kapelou Vox.

V šedesátých letech patřil k předním osobnostem české populární hudby a v roce 1967 si vyzpíval bronzového Slavíka.

ČTĚTE TAKÉ: Centrum Přerova se vylidňuje, krám už zavřel i Baťa

S nemocí bojoval devět let

Pavel Novák byl zpěvák, skladatel a textař, ale pořádal i výchovné koncerty pro děti ze škol.

Věnoval se i publikační činnosti a vydal několik knih, ve kterých otevřeně líčil svůj boj s rakovinou.

Zákeřné nemocni vzdoroval devět let a jeho nezdolnou vitalitu a sílu obdivovali všichni jeho přátelé.

„Uplakávat nemá cenu, je lepší jít do toho zpříma, s odkrytým hledím a s úsměvem,“ řekl kdysi v rozhovoru pro Přerovský deník.

V hudební tradici pokračuje dál i jeho syn Pavel Novák mladší, který stejně jako on pořádá koncerty pro děti a snaží se rozdávat nejmenším smích.

Natočil i několik vlastních alb. Společně se svým synem Filipem podporuje i hemato-onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

PODÍVEJTE SE: V Horní Moštěnici to žije, ples přitáhl davy