Opoziční strana Společně pro Přerov považuje nákup parkovacích karet za více než 600 tisíc korun z rozpočtu města za plýtvání penězi daňových poplatníků. Vedení města si totiž rozdělilo bez jasného určení více než dvě desítky parkovacích karet, přičemž jedna přijde na 8 800 korun.

Deset kusů převzal primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD), po pěti pak obdrželi jeho náměstci. Další měli k dispozici i úředníci magistrátu. Radní to už dříve vysvětlovali tím, že parkovací karty půjčují svým pracovním partnerům a spolupracujícím organizacím.

SOUVISEJÍCÍ: Radnice koupila parkovací karty za 600 tisíc. Deset si jich vzal primátor

Aby do budoucna zabránili spekulacím o zvýhodňování, prosadili nyní radní změnu.

„Zástupci města, kteří dostali více než jednu parkovací kartu, je budou mít formou darovací smlouvy. To znamená, že je budou muset v rámci daňového přiznání zdanit," přiblížil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Polovičaté řešení

Opozici to ale připadá jako polovičaté řešení.

„Bylo by nejlepší, kdyby se tato výhoda politiků zrušila úplně. Opatření, které město přijalo, je jen zamaskování holého faktu, že se obohatí. Navíc se tak rozhodli až pod tlakem opozice," míní Jiří Kohout z koalice Společně pro Přerov.

Za šalamounské řešení považuje darovací akt i lídr SpP Vladimír Puchalský.

„Navrhneme na jednání zastupitelstva v pondělí úplné zrušení tohoto feudální požitku, a to pro všechny. Primátor ke své zastupitelské kartě dostal navíc osm kusů, čímž ke svým pravidelným měsíčním platům primátora a senátora obdržel karty v celkové hodnotě 70 tisíc. K náměstkům Kulíškovi (ODS), Záchovi (ODS) ani Hluzínovi (TOP 09) už město tak štědré nebylo a obdrželi jen po pěti kusech. Každá pětice má přitom hodnotu přesně 44 tisíc korun," řekl.

Primátor města Jiří Lajtoch (ČSSD) ale již dříve naznačil, že problém ještě není zcela uzavřen. Do budoucna prý bude vedení města zvažovat, zda bude takto karty radnice vůbec vydávat.

„Pochytejte je všechny!"

Opozice v narážce na využívání parkovacích karet přes léto uspořádala soutěž s názvem „Pochytejte je všechny!". Vyzvala v ní veřejnost, aby se zaměřila na to, kdo přenosné parkovací karty, zakoupené z peněz města, využívá. Soutěž se ale u obyvatel s příliš velkým ohlasem nesetkala.

„Lidé, kteří se nám ozvali, si většinou přáli zůstat v anonymitě," zhodnotil to Jiří Kohout.