Peníze by měly školy obdržet ze Státního fondu životního prostředí. Město již podalo žádost.

„Program byl vyhlášen pro všechny děti ve vybraných lokalitách, mající problém se zhoršenou kvalitou ovzduší. Školy mohly žádat samy nebo žádala města jako jejich zřizovatel, což se děje v našem případě," uvedla Jana Žouželková z oddělení sociálních věcí a zdravotnictví přerovského magistrátu.

Program je určen všem žákům druhých až pátých tříd základních škol. První ročníky se tedy ozdravovat nepojedou.

„Vztahuje se na žáky z prvního stupně kromě prvních tříd. V Přerově se to tedy týká téměř 1600 dětí. Uvidíme, jaké přijde rozhodnutí o poskytnutí podpory a pak budeme dále jednat se školami," dodala.

Školy z každé problémové oblasti přihlášené do programu získají přiděleny oblasti, kam budou moci jet. Ozdravné výlety budou předcházet běžným květnovým školám v přírodě.

„Pobyty budou v lokalitách vymezených Ministerstvem životního prostředí na ozdravné pobyty. Jejich termín je stanoven na leden až duben příštího roku. Pro nás jsou vybrány Beskydy. Každý z nich má trvat minimálně deset dní," prozradila.

Původci nápadu zapojit se do programu byly základní školy Trávník, Velká Dlážka a Za mlýnem.

„Původně o program projevily značný zájem tři základní školy. Vedení města k jejich záměru přistoupilo komplexněji a zažádalo o poskytnutí podpory pro všechny přerovské školy," řekla.

O ozdravných pobytech dětí se diskutovalo na nedávného jednání městského zastupitelstva. Některé přítomné zajímalo, jestli měly informace o této možnosti i soukromé základní školy.

„Oslovili jsme školy, kterých jsme zřizovateli. Školy si ale určitě sledují tak jako my všechny výzvy," odpověděla.

Peníze z fondu mají tvořit devadesát procent nákladů na program.

„Spoluúčast města jako zřizovatele škol na programu bude zhruba desetiprocentní. Zbylé náklady na pobyty budou hrazeny ze Státního fondu životního prostředí," vysvětlila Jana Žouželková.

Aspoň tři hodiny ekologické výchovy denně

Pro základní školy je důležité vědět způsob budoucího hrazení platů učitelů, kteří pojedou na pobyty. I to je možný důvod, proč se do programu zatím zapojily pouze tři školy.

„Program sice pokryje náklady až do částky 350 korun na jednoho žáka na den. Neřeší ale dofinancování víkendových služeb učitelů, které jsou v tomto případě velké. Obvykle se totiž jezdí na běžné školy v přírodě pouze na pět pracovních dnů," uvedla ředitelka ZŠ Za mlýnem Božena Přidalová.

Jelikož jsou pobyty ozdravné, měly by je doplňovat vzdělávací přednášky a také lékař, který u dětí provede dvě důkladné prohlídky.

„Musí být na nich zajištěna enviromentální výuka akreditovaným učitelem, kterou děti musí mít tři hodiny každý den pobytu. Nám ji pravděpodobně zajistí centrum ekologických aktivit Sluňákov," dodala.

Příspěvek na dítě na pobyt by se měl pohybovat okolo 300 korun na den. Město do budoucna počítá i s dofinancováním další potřebných nákladů.

„Dle celorepublikového srovnání není v Přerově ovzduší až tak moc znečištěné jako v jiných rizikových lokalitách, takže pravděpodobně dosáhneme částky okolo 300 korun na dítě a den. Počítáme také i s nějakými vedlejšími náklady, které bude muset město zaplatit. Jedná se o platy dozorů, pedagogických pracovníků a enviromentálních lektorů," řekl náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP09).

Na financování pobytů se budou v konečné podobě podílet jak školy, tak město a rodiče. Posledně zmiňovaní ocení příspěvek především.

„Ti, kteří platí podobné školní pobyty pro děti, tak určitě uvítají tento příspěvek," uzavřel náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).