Fasáda se na radnici dělala téměř před deseti lety, je však ve špatném stavu. „Postupně budeme rekonstruovat venkovní omítky, jak na radnici, tak na vedlejším domě s číslem popisným dvaasedmdesát,“ přiblížil starosta Dřevohostic Petr Dostál.

S výběrem barvy radnice přispěly poznatky památkářů.

„Dostane okrovou barvu a věžičky zůstanou zelené. K tomu nám pomohla fotografie z roku 1895, kde je vidět, že fasáda je světlá. Památkáři pak zvolili okrový tón,“ dodal starosta Dřevohostic.

S opravami se již začalo, momentálně se dělá nová fasáda domu, který stojí hned vedle radnice.

„Stále uvažujeme, že zde vybudujeme v budoucnu byty, dům je v čele náměstí, proto jsme se rozhodli, že dostane také novou omítku, ale nebude se zateplovat. Tato investice vyjde přibližně na 70 tisíc korun. Realizujeme ji vlastní kapacitou, což značně finance ušetří. Například lešení nám opět zapůjčí místní výchovný ústav,“ vysvětlil Petr Dostál.

Výstava hub v přerovském klubu Teplo
Tradiční výstava hub v Přerově lámala návštěvnické rekordy

Věžičky se dočkaly opravy – po sto letech

Střechu úřadu zdobilo pět věžiček, ty se musely téměř po sto letech sundat.

„Zjistili jsme, že jsou doslova v dezolátním stavu. Pátrali jsme po tom, ze kterého roku pocházejí a jedná se o původní korouhvičky, které zde byly osazeny v roce 1921. V roce 1895 radnice vyhořela, v témže roce zde pak konšelé umístili jiné věžičky byzantského stylu. Místním se to však nelíbilo a v roce 1921 se věžičky zrestaurovaly do původní podoby renesančních věžiček, tak jak je známe dnes. Od té doby věžičky nikdo nesundával,“ vylíčil starosta.

Teď je čeká kompletní oprava.

„Nejprve jsme kontaktovali Václava Obra z muzea v Čechách pod Kosířem, dokonce tam věžičky kastelán i zavezl, ale ani Václav Obr si s opravou nevěděl rady. Naštěstí jsme se dozvěděli, že v Radkově Lhotě je zručný starý řemeslník, který se do opravy pustil a korouhvičky pájením opraví “ uzavřel Petr Dostál. Oprava by měla trvat asi tři týdny. Potom se věžičky nechají pozlatit a poté se vrátí zpět na své místo.

Kvůli stavbě mostu na dálnici D1 mezi Lipníkem a Přerovem je od 25. září 2017 uzavřen hlavní tah  z Přerova na Olomouc, a to v úseku od čerpací stanice MOL k autosalonu
Tah Přerov - Olomouc zavřela stavba dálnice, auta musí po objížďce