Zvlněný asfaltový koberec a vyjeté koleje, které způsobil nápor tranzitní dopravy na hlavním tahu mezi Ostravou a Zlínem.

 Všude jinde se stovky kamionů a plně naložených nákladních aut odkloní z centra města po obchvatu.

V Přerově je ale nejfrekventovanější tepnou ulice Velké Novosady. A tu čeká od 17. září rekonstrukce.

Řidiče, projíždějící Přerovem, čekají podobně jako před lety při uzavírce Husovy ulice kolapsové stavy. Oprava ale naštěstí potrvá jen několik dní – do neděle 22. září.

„Kvůli rekonstrukci bude plně uzavřena Kojetínská ulice, a to od křižovatky u Kazeta až po ulici Velké Novosady," nastínila vedoucí oddělení dopravně správních agend přerovského magistrátu Eva Šáchová.

Věčné látání není k ničemu

Velkými Novosady bude možné projet, ale s omezením. Komunikace se totiž bude spravovat po částech.

„Objízdná trasa povede přes ulice Generála Štefánika, Durychovu, 9. května, bří Hovůrkových, třídu 17. listopadu a Komenského," upřesnila. Auta v opačném směru pojedou přes Husovu, Tovární a navážou na Durychovu.

„To je sice oficiální vedení trasy, ale dá se předpokládat, že Přerováci si najdou cestu Čechovou ulicí," podotkla.

Řidiči se prý nemusejí bát toho, že se kvůli opravám nedostanou do velkého Tesca. Přestože zde má platit částečné omezení, po celou dobu oprav bude do obchodního domu zajištěn přístup. Firma už také avizovala jednodenní technologickou přestávku.

Přerovské řidiče uzavírka štve.

„Věčné látání silnic k ničemu není. Opraví se a kamiony to zase znovu zničí. Někdo už by měl spočítat, kolik to věčné spravování kvůli chybějícímu obchvatu stálo," namítl jeden z místních Miroslav Staněk.

„Čechovka je už teď zaskládaná auty, takže fakt nevím, jak tudy budou projíždět další," řekl.

Opravovanou ulicí mohou jít radikálové

Obavy z kolapsu dopravy mají i přerovští radní.

„Dost možná, že se zopakuje stejná situace jako při uzavírce Husovy ulice, kdy se ucpalo celé město. Někdy bych si přál, aby některý z ministrů dopravy hodně spěchal a potřeboval během takových oprav projet Přerovem," komentoval to náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Uzavírka Kojetínské ulice znamená ještě jednu komplikaci. Do Přerova mají totiž v sobotu 21. září namířeno stoupenci krajní pravice, kteří si tu naplánovali pochod.

Protože ale trasa pochodu povede Kojetínskou ulicí, muselo město požádat o změnu.

„Navrhli jsme svolavateli změnu trasy a do 10. září budeme čekat na to, zda přistoupí na některý z našich návrhů. Pokud ne, tak pochod povede rekonstruovanou ulicí," konstatoval mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Jednou z možností je prý i to, že by radikálové místo do Kojetínské zamířili do Havlíčkovy ulice.