„Veškerá rozhodnutí Ústavního soudu potvrdila naši předchozí argumentaci o tom, že obce mají právo zakázat na svém území nejen výherní hrací automaty, ale i videoloterijní terminály. Kdybychom o zákazu na území našeho města rozhodli dříve, měli bychom od automatů už dávno pokoj," řekl zastupitel Richard Šlechta (SpP).

Podle něj jsou náklady na odstranění následků hazardu mnohem vyšší, než příjmy, které z nich plynou do obecních rozpočtů.

„Lidé, závislí na automatech, jsou nemocní, a my se přitom pořád tváříme, že to je dobrovolná záležitost. Přímým důsledkem hazardu jsou rozvrácené rodiny, zadluženost lidí, exekuce, krádeže nebo lichva," shrnul.

Město schválilo už loni na jaře vyhlášku, která má regulovat provozování loterií a jiných podobných her v podnicích, které se nacházejí v těsném sousedství škol. Hazard a jeho odvrácená tvář tak neobtěžují školáky, kteří kolem heren denně procházejí.

Snížení počtu provozoven

Výrazně se snížil také počet provozoven. Regulace se dotkla celé řady vyhlášených podniků v Přerově. Na seznamu těch, jichž se omezení týká, je například restaurace U Velblouda či Kotelna v Kozlovské. Ve výčtu ale nechybí ani Dukla v Optické, herna U Medvídka, Trumf na Trávníku nebo restaurace Haná.

Podle mluvčího přerovského magistrátu Bohuslava Přidala je v současné době na území města 38 podniků, kde se můžou provozovat loterie a jiné podobné hry.

„Kromě regulace navíc došlo také k zákazu venkovní reklamy a zamezení propagace. Herny nemůžou mít poutače s blikajícím jackpotem nebo třeba reklamní potisk s automatem. Lidé by neměli vidět z ulice do útrob herny," připomněl.

Opozice se snaží prosadit úplný zákaz hazardu už poněkolikáté. V minulých letech se jí ale ani jednou nepodařilo s návrhem uspět, i když při hlasování v loňském roce scházely k průlomovému rozhodnutí pouze dva hlasy zastupitelů.

„Je to už asi devátý pokus. Je nutné, abychom k tomuto tématu přistupovali v souladu s veřejným zájem. Zájmem občanů je jednoznačně zakázat hazard, zklidnit město a udělat ho příjemným pro život. Chceme proto zrušit stávající vyhlášku města a nahradit ji novou," doplnil Richard Šlechta. Zastupitelé se budou návrhem opozice zabývat na svém jednání v pondělí 17. června.