Návštěvníci mohli vůbec poprvé spatřit v plné kráse novou fasádu vídeňského křídla zámku, a kdo měl zájem, mohl si vyšlápnout nejen na 96 metrů vysokou Spanilou věž, ale prohlédnout si i dvě další - farního kostela svatého Václava a hřbitovního kostela svatého Jiří.

Tovačov je jedním z mála měst na Moravě, jehož hodové slavnosti se konají na svatého Václava. Tentokrát to vyšlo dokonce na den přesně.

„Hody byly vždy vázány na farnost a u nás máme kostel svatého Václava. Ve městě je také socha svatého Václava z roku 1872,“ přiblížil starosta Tovačova Leon Bouchal.

Na situaci v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově dnes dohlíží osm asistentů prevence kriminality
Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

Něco pro každého

Program třídenních hodů je vždy sestaven tak, aby si přišly na své všechny generace - od dětí až po seniory.

„Kromě jarmarku, na němž se prezentují i výrobci potravin, oceněných značkou Regionální potravina, jsou součástí také sportovní turnaje a koncerty. Na pódiu se představí dechovka Moravská Veselka a zpěvačka Ilona Czáková. Předáme také Ceny města Tovačova,“ řekl starosta.

Město si často připomíná svou bohatou historii. Loni mohly zhlédnout tisíce návštěvníků rekonstrukci památné bitvy u Tovačova z roku 1866 a letos byla pro změnu pokřtěna kniha, mapující pohnutou historii Tovačovska za druhé světové války. 

„Napsal ji historik Petr Jirák ze Státní okresního archivu v Henčlově a mapuje dění na Tovačovsku v období protektorátu. Myslím, že se bude dobře prodávat, protože každá publikace s válečnou tématikou jde u nás dobře na odbyt. Knihy, věnované historii Tovačova, vydáváme každý rok. Pokřtili jsme Toulky tovačovskou minulostí, a loni zase knihu Jiřího Synka Tovačovsko ve válečném roce 1866,“ zmínila kastelánka zámku Květa Zajícová. 

Svojí kabelkou do veletrhu přispěla také manažerka Obchodního centra Galerie Přerov Lenka Volfová
Manažerka Galerie Přerov veletrh podpořila kabelkou, na kterou "nemá odvahu"

Pohled na novou fasádu

A právě zámek se svou charakteristickou Spanilou věží je tím, co návštěvníky Tovačova přitahuje nejvíce. Lidé si mohli prohlédnout květinovou výzdobu komnat, podívat se do kaple, nebo se pokochat pohledem na novou fasádu vídeňského křídla. Z té sundali stavebníci lešení teprve ve středu. 

„Oprava potrvá až do konce října, ale zlatavě žlutá fasáda už se ukázala v plné kráse a jsou vidět i repasovaná okna. Vznikl také nový vchod, protože se místo okna udělaly dveře. Ještě se mají restaurovat balustrády a pokládat dlažba na balkóně,“ přiblížila rozsah prací. 

Náklady činí necelé čtyři miliony korun a město na tuto akci získalo dvě dotace - půl milionu korun od Olomouckého kraje a šest set tisíc z Ministerstva kultury.

„V budoucnu nás čeká i oprava arkádového křídla, což je nejstarší část zámku,“ řekla. 

Lidé obdivovali nádhernou květinovou výzdobu na chodbách zámku i v jeho komnatách, která dokonale navodila atmosféru podzimu.

„Jsem tu poprvé, ale na žádném jiném zámku jsem takovou živou výzdobu neviděla, protože expozice jsou většinou celoročně stejné. Tady je to ale takové rodinnější a příjemné,“ pochvalovala si Kristýna Abendrothová, která přijela z nedalekého Lipníku nad Bečvou. 

Novou protipovodňovou zídku na nábřeží Edvarda Beneše v Přerově slavnostně "pokřtili" ministr zemědělství Marian Jurečka, zástupci Povodí Moravy, vedení města a zhotovitele.
Zídku na nábřeží slavnostně předali Přerovu. Místo laviček má sklápěcí sedátka
Primátor Přerova Vladimír Puchalský nechal ve městě vylepit plakáty s kontaktem na Děti Země, které blokují stavbu dálnice D1 Říkovice - Přerov.
Primátor nechal v Přerově vylepit plakáty s kontaktem na Děti Země