Slavný Rožmberk Petr Vok navštěvoval se svou chotí Kateřinou z Ludanic helfštýnské panství vždy jednou do roka. Přesto se do historie hradu zapsal nesmazatelným písmem a za jeho vlády se Helfštýn dočkal rozsáhlých stavebních úprav. Manželství Petra Voka s mladičkou Kateřinou, které se nedočkalo potomků, je pro návštěvníky dodnes poutavou legendou. A i letos si ji na Helfštýně připomněli.

Když se Kateřina z Ludanic vdávala, bylo jí teprve čtrnáct let. Petr Vok naproti tomu vstoupil do manželství až ve čtyřiceti letech. Manžele spojovalo i to, že oba v dětství osiřeli a oba byli posledními příslušníky svého rodu. I přes velký věkový rozdíl bylo manželství šťastné, až do doby, než se u Kateřiny rozvinuly psychické potíže. Zemřela ve věku pětatřiceti let.

„Petr Vok jezdil na Helfštýn řadu let. Kontroloval svůj majetek a potřeboval vědět, jestli se helfštýnskému panství daří, a zda ho třeba některý z úředníků neodírá. Hlavním důvodem jeho návštěvy bylo zajistit hospodářské fungování hradu,“ přiblížil kastelán Jan Lauro. 

Pobyt šlechtického páru na Helfštýně připomínal v minulých letech vždy v červenci velkolepý Hradní bál, jehož součástí byl i průvod v dobových kostýmech.

Ilustrační foto.
Přerovští rádci rozdali známky politikům. Bez obalu

„Dříve to byla akce s obrovským rozpočtem, ale v posledních pěti letech bez výjimky propršela, takže jsme se rozhodli uskromnit. Ani letos počasí nevyšlo a nádvoří opět zkropil déšť. Jestli to stejně tak vycházelo i panu Vokovi, že přijel sem na hrad a pršelo mu, tak musel být strašně šťastný,“ poznamenal s úsměvem Jan Lauro. 

Návštěvníci se mohli v sobotu odpoledne v pravidelných hodinových intervalech zúčastnit komentovaných prohlídek, během nichž se dozvěděli spoustu zajímavostí o historii hradu.

„Všechny nesmírně zajímá ten velký věkový rozdíl mezi panem Vokem a jeho mladičkou chotí. Bez zajímavosti ale není ani den, kdy se brali. Bylo to na svatého Valentýna, tedy 14. února roku 1580, na zámku v Bechyni,“ doplnil kastelán.

Poutavá je i pověst o plané hrušni, jež na hradě roste dodnes. Podle legendy měla vyrůst z hole, kterou za branou odhodil potulný mnich poté, co ho za bouřky vyhnal z hradu otec Kateřiny Václav z Ludanic, a poštval na něj psy. Potulný mnich na něj seslal kletbu.
Hrušeň měla zůstat planá, stejně jako manželství Kateřiny Ludanské a Petra Voka. To se beze zbytku vyplnilo. „Smrtí Kateřiny nakonec skutečně vymřel její rod po přeslici a úmrtím Petra Voka zase Rožmberkové po meči,“ řekl kastelán.

Helfštýn zažil za vlády Rožmberků obrovskou stavební expanzi. Úpravu renesančního paláce navrhl italský tvůrce Baltazare Maggi. 

„Na svou dobu to bylo velice luxusní sídlo. Kdybychom ho měli přirovnat k nějakému dnes existujícímu objektu, připomínal architekturou zámek Kratochvíle nebo Český Krumlov, protože i zde se zachoval autentický rukopis Baltazara Maggiho. Dnes už je bohužel Helfštýn jen ruinou renesančního paláce bez zásadních pozůstatků,“ podotkl.

Návštěvníci, kteří dorazili na Vokohradí, si užili nejen vyprávění o historii hradu, ale i zábavu. Do minulosti je přeneslo vystoupení skupiny scénického šermu Adorea z Olomouce. O tanec v dobových kostýmech se postarala Porta Temporis a šermířské duely zajistila skupina Žehart. Vtipnou prezentací historických palných zbraní pobavil přítomné Roman Prokeš ze Studia Bez kliky. 

„Líbí se mi, že jsme si mohli vybrat čas prohlídky a dozvíme se na ní vše důležité. Počasí nám vyhovuje a na procházku s dětmi je ideální. Nejvíce si užily soutěže, takže odcházíme spokojení,“ pochvalovala si jedna z návštěvnic, paní Martina. 

Výstava o povodních - "Dvacet let poté"
V Pasáži zahájili výstavu připomínající katastrofální povodně