„Každý, kdo k nám přijede, vaří ten nejlepší guláš. Vítěz ale může být jen jeden," řekl Luděk Bill, jeden z pořadatelů osmého ročníku mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů.

Když tradice jedné z divácky nejúspěšnějších akcí v Přerově před osmi lety vznikala, vařilo typicky českou pochoutku devět týmů – a to před před zraky pouhých tří stovek lidí. Loni jich už prošlo branami výstaviště bezmála osm tisíc.

Čím to je, že se akce těší takové oblibě? Odpověď nabídla jedna z pravidelných návštěvnic Zubrfestu Martina Jelínková. „Na jedné straně je to pro nás hospodyňky inspirace, ale máme díky tomu i vyřešený sobotní oběd pro celou rodinu," poznamenala s úsměvem.

Letošního mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů se v sobotu zúčastnilo sedmatřicet týmů, z toho dvaadvacet v divácké soutěži a patnáct v souboji mistrů. Mezi návštěvníky se rozdalo přes patnáct tisíc porcí a připravovalo se na pět desítek různých druhů guláše.

„V mistrovské soutěži se hodnotí nejen barva a vzhled pokrmu, použité maso, chuť a vůně, ale také celkový dojem stánku, výzdoba a show, již kuchaři připraví," shrnul přísná pravidla soutěže Luděk Bill.

Účastníci klání se zhostili výzdoby stánků po svém. U jednoho na vás čekala parta motorkářů z přerovského Gurmán teamu Pivovarský šenk, která připravovala pochoutku pro drsné chlapy. Jejich hovězí guláš z krků mladých býčků loni zvítězil a tentokrát kuchaři vsadili na pochoutku z divokého prasete s panskými hříbky.

„Připravujeme guláš z mladých selátek, přidáváme špek s červeným vínem a černým vícestupňovým pivem. Chuť zvýrazňují také bylinky a maso musí být týden naložené v mysliveckém mořidlu," prozradil mluvčí týmu Jan Jakeš.

U jiného stánku zase vsadili na tradici První republiky, kterou ještě kuchaři ze soutěžního týmu Jaspo z Holešova podtrhli dobovými obleky. „Když První republika, tak se vším všudy. Vaříme guláš z hovězích líček, což je surovina, která už není úplně běžná. Dříve to bylo považováno za chudší část masa, ale je to v podstatě delikatesa," vysvětlil jeden z účastníků.

Asi nejvíce obdivovatelů si ale získala pochoutka týmu Feketa Magyar Banda z Litomyšle, jehož ozdobou byly kuchařky v pestrých kostýmech. Že je maďarský guláš skvělý, potvrdilo i jeho umístění. Tým totiž získal v mistrovské soutěži stříbro.

Napůl chrudimská a napůl litomyšlská parta vsadila na klasiku. „Na zvěřinu moc nedáme, protože jsme sami zvěř. Takže děláme klasický hovězí guláš. Žili jsme nějakou dobu v Maďarsku, a tam se naučili dělat jejich typický pokrm. Naším jediným receptem na úspěšnost je vařit s láskou," svěřil se jeden z kuchařů Tomáš Kašpar.

Kdo si chtěl pochutnat na exotice, mohl vyzkoušet třeba knížecí koňský guláš, jenž připravili kuchaři z Rakouska. Divácky atraktivní byly i vegetariánské z hřibů nebo ovoce.

A jaká lahůdka nejvíce zaujala porotu? V mistrovské soutěži zvítězil chalupářský guláš z hovězí kližky týmu Junior z Moravské Třebové. Divákům pak nejvíce chutnal guláš domácích Frog Divers z Přerova – vítěze loňského ročníku.

Na výstaviště zavítaly během soboty tisíce návštěvníků, kteří mohli kromě guláše ochutnat také nejrůznější druhy pěnivého moku. Hlavním lákadlem pivní části Zubrfestu byl nepasterovaný Zubr Gold i Zubr Premium Kvasničák, který na akci poprvé tekl přímo z tanku. Na své si přišli i milovníci kvalitní muziky. Na podiu se totiž postupně vystřídaly kapely Synkopa, Fleret, Mňága a Žďorp či Support Lesbiens.

Recept na vítězný chalupářský guláš

(1. místo získal v mistrovské soutěži tým Junior z Moravské Třebové)

Guláš vaříme z hovězí kližky. Připravíme cibulový základ na sádle, přidáme hovězí kližku, zaprášíme paprikou a orestujeme. Zalijeme připraveným vývarem. Maso je předem namarinované solí, pepřem, česnekem a grilovacím kořením. Maso dusíme, až je téměř měkké, a potom přidáme jíšku Knorr. Doplníme klobásou a směsí chalupářských hub. Vše povaříme a podléváme. 

Vítěz divácké soutěže

Frog Divers Přerov

doporučuje: hovězí guláš

Potřebujeme: kilo hovězího masa – krk, kližku, cibuli, česnek, majoránku, rajský protlak, pepř, sůl, chilli.

Příprava: do tmava orestujeme cibuli, přidá se protlak, paprika a nechá se ohřát. Maso orestujeme a podléváme vývarem z kostí. (red)

Vítězové mistrovství republiky ve vaření gulášů

Souboj mistrů:

1. Junior, Moravská Třebová
2. Fekete Magyar Banda, Litomyšl
3. Myslivci z Milostovic u Opavy

Divácká soutěž:

1. Frog Divers Přerov
2. Sezako Tým Přerov
3. Piráti z Bečvy Přerov