VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přerovským výstavištěm zavoněly guláše. Je libo motorkářský nebo maďarský?

Přerov – Zkuste připravit v polních podmínkách patnáct litrů lahodného guláše a k tomu předvést show, která pobaví diváky. Ti nejlepší z nejlepších to dokážou a ještě se na jejich delikatesy stojí u stánků fronty.

8.9.2012 4
SDÍLEJ:

Na mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů rozhoduje nejen skvělé kulinářské umění, ale také nápaditost stánků a vtipné provedení kostýmů. Svátky guláše a piva Zubrfest zaplnily v sobotu areál přerovského výstaviště.Foto: DENÍK/Poláková-Uvírová Petra

„Každý, kdo k nám přijede, vaří ten nejlepší guláš. Vítěz ale může být jen jeden," řekl Luděk Bill, jeden z pořadatelů osmého ročníku mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů.

Když tradice jedné z divácky nejúspěšnějších akcí v Přerově před osmi lety vznikala, vařilo typicky českou pochoutku devět týmů – a to před před zraky pouhých tří stovek lidí. Loni jich už prošlo branami výstaviště bezmála osm tisíc.

Čím to je, že se akce těší takové oblibě? Odpověď nabídla jedna z pravidelných návštěvnic Zubrfestu Martina Jelínková. „Na jedné straně je to pro nás hospodyňky inspirace, ale máme díky tomu i vyřešený sobotní oběd pro celou rodinu," poznamenala s úsměvem.

Letošního mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů se v sobotu zúčastnilo sedmatřicet týmů, z toho dvaadvacet v divácké soutěži a patnáct v souboji mistrů. Mezi návštěvníky se rozdalo přes patnáct tisíc porcí a připravovalo se na pět desítek různých druhů guláše.

„V mistrovské soutěži se hodnotí nejen barva a vzhled pokrmu, použité maso, chuť a vůně, ale také celkový dojem stánku, výzdoba a show, již kuchaři připraví," shrnul přísná pravidla soutěže Luděk Bill.

Účastníci klání se zhostili výzdoby stánků po svém. U jednoho na vás čekala parta motorkářů z přerovského Gurmán teamu Pivovarský šenk, která připravovala pochoutku pro drsné chlapy. Jejich hovězí guláš z krků mladých býčků loni zvítězil a tentokrát kuchaři vsadili na pochoutku z divokého prasete s panskými hříbky.

„Připravujeme guláš z mladých selátek, přidáváme špek s červeným vínem a černým vícestupňovým pivem. Chuť zvýrazňují také bylinky a maso musí být týden naložené v mysliveckém mořidlu," prozradil mluvčí týmu Jan Jakeš.

U jiného stánku zase vsadili na tradici První republiky, kterou ještě kuchaři ze soutěžního týmu Jaspo z Holešova podtrhli dobovými obleky. „Když První republika, tak se vším všudy. Vaříme guláš z hovězích líček, což je surovina, která už není úplně běžná. Dříve to bylo považováno za chudší část masa, ale je to v podstatě delikatesa," vysvětlil jeden z účastníků.

Asi nejvíce obdivovatelů si ale získala pochoutka týmu Feketa Magyar Banda z Litomyšle, jehož ozdobou byly kuchařky v pestrých kostýmech. Že je maďarský guláš skvělý, potvrdilo i jeho umístění. Tým totiž získal v mistrovské soutěži stříbro.

Napůl chrudimská a napůl litomyšlská parta vsadila na klasiku. „Na zvěřinu moc nedáme, protože jsme sami zvěř. Takže děláme klasický hovězí guláš. Žili jsme nějakou dobu v Maďarsku, a tam se naučili dělat jejich typický pokrm. Naším jediným receptem na úspěšnost je vařit s láskou," svěřil se jeden z kuchařů Tomáš Kašpar.

Kdo si chtěl pochutnat na exotice, mohl vyzkoušet třeba knížecí koňský guláš, jenž připravili kuchaři z Rakouska. Divácky atraktivní byly i vegetariánské z hřibů nebo ovoce.

A jaká lahůdka nejvíce zaujala porotu? V mistrovské soutěži zvítězil chalupářský guláš z hovězí kližky týmu Junior z Moravské Třebové. Divákům pak nejvíce chutnal guláš domácích Frog Divers z Přerova – vítěze loňského ročníku.

Na výstaviště zavítaly během soboty tisíce návštěvníků, kteří mohli kromě guláše ochutnat také nejrůznější druhy pěnivého moku. Hlavním lákadlem pivní části Zubrfestu byl nepasterovaný Zubr Gold i Zubr Premium Kvasničák, který na akci poprvé tekl přímo z tanku. Na své si přišli i milovníci kvalitní muziky. Na podiu se totiž postupně vystřídaly kapely Synkopa, Fleret, Mňága a Žďorp či Support Lesbiens.

Recept na vítězný chalupářský guláš

(1. místo získal v mistrovské soutěži tým Junior z Moravské Třebové)

Guláš vaříme z hovězí kližky. Připravíme cibulový základ na sádle, přidáme hovězí kližku, zaprášíme paprikou a orestujeme. Zalijeme připraveným vývarem. Maso je předem namarinované solí, pepřem, česnekem a grilovacím kořením. Maso dusíme, až je téměř měkké, a potom přidáme jíšku Knorr. Doplníme klobásou a směsí chalupářských hub. Vše povaříme a podléváme. 

Vítěz divácké soutěže

Frog Divers Přerov

doporučuje: hovězí guláš

Potřebujeme: kilo hovězího masa – krk, kližku, cibuli, česnek, majoránku, rajský protlak, pepř, sůl, chilli.

Příprava: do tmava orestujeme cibuli, přidá se protlak, paprika a nechá se ohřát. Maso orestujeme a podléváme vývarem z kostí. (red)

Vítězové mistrovství republiky ve vaření gulášů

Souboj mistrů:

1. Junior, Moravská Třebová
2. Fekete Magyar Banda, Litomyšl
3. Myslivci z Milostovic u Opavy

Divácká soutěž:

1. Frog Divers Přerov
2. Sezako Tým Přerov
3. Piráti z Bečvy Přerov

Autor: Petra Poláková-Uvírová

8.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kreativní filmové dílny pořádá každou středu pro děti přerovské kino Hvězda.
11

Děti odcházejí z kina s dárkem, který si vyrobily

Po neznámé ženě, která si vyzvedla na padělaný recept léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrají nyní policisté.
2

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Jiří Tkadlčík se vrátil do Přerova. Chci teď dobýt Moravu a Slovensko

ROZHOVOR / Během čtyř let života v Praze se ze siláka z Přerova Jirky Tkadlčíka stal český fenomén silových sportů. Ovládl nejen internet a sociální sítě, ale také prestižní závody strongmanů Arnold Classic v Austrálii a Africe, v USA se stal druhým nejsilnějším mužem do 105 kilogramů, letos vybojoval i titul mistra Evropy.

AKTUALIZOVÁNO

Dvanáct gólů na úvod! Zubři Slavii přestříleli

FOTOGALERIE / Dvanáct branek, westernová přestřelka a výhra domácích. Taková byla první bitva v Přerově v rámci přípravného turnaje Zubr Cup. Domácí hokejisté sice po dvou třetinách vedli vysoko 6:2, v posledním dějství ale polevili a pražská Slavia korigovala na konečných 7:5. Přesto mohou být Zubři se vstupem do turnaje spokojeni.

Nedělá mi problém karikovat sám sebe, říká Štěpán Mareš

Známý český kreslíř Štěpán Mareš to nemá lehké. A nebo - mohl by to mít lehké, kdyby chtěl. Vybral si však cestu, která už dnes výtvarníky příliš neláká. Už více než dvacet let baví čtenáře tím, že karikuje jejich nedotknutelné modly, politické špičky a národní ikony. Zatímco čtenáři se na každý jeho kreslený komiks těší, politici zuří. Ale i to je úděl satirika. Jít s kůží na trh.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení