Na akci tak dorazila jen hrstka lidí. O něco více návštěvníků přilákal doprovodný program na místním hřišti, kde vystoupilo několik kapel.

„Akce začíná stezkou, kde se zájemci dozví více informací o třech složkách piva – o vodě, sladu a chmelu. Stezka vede z Předmostí až sem k Florykově chmelnici v Čekyni. Tady už si mohou zájemci vyzkoušet ruční česání chmele do košíků. Mohou se zapojit i do soutěže. Ten, kdo načeše nejvíce chmele za deset minut, získá padesátilitrový sud piva. Bohužel nám letos nepřeje počasí, a to se projevilo i na celkové návštěvnosti,“ uvedla Katka Vilímová z přerovského pivovaru Zubr, který akci uspořádal.

Na Helfštýně začalo v sobotu odpoledne Kovářské fórum. Po celý týden bude vznikat pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Ilji Popiuka a jeho pomocníků artefakt, který se stane součástí hradní expozice. Autor získal za své exponáty, vystavené během mezi
OBRAZEM: Na Helfštýně začalo Kovářské fórum

Na správnost ručního česání chmele dohlížel předseda Zemědělského družstva Kokory Vladimír Lichnovský, které je se svou rozlohou 190 hektarů největším pěstitelem „zeleného zlata“ na Přerovsku.

Kokorští zemědělci zahájí sklizeň chmele už v pondělí. Pomáhat jim budou vysokoškolští studenti. S kvalitou chmele je to však podle slov předsedy družstva špatné. „Na kvalitě se nepříznivě podepsalo letošní dlouhodobé sucho,“ vysvětlil Lichnovský.

Velká pasáž v Přerově dnes není zrovna reprezentativním místem. Skleněným zastřešením zatéká a problémem je i špína.
Do pasáže zatéká, lidé mají obavu o bezpečnost

Dagmar Rozkošná