„Tento víkend jsem byl svědkem nehody, která se stala na obchvatu Domaželic, respektive na staré cestě. Řidiči, kteří tudy nejezdí příliš často, nebo omylem zabloudí, najedou na starou cestu, která ale za prudkou zatáčkou na konci obchvatu končí, " popsal úskalí úseku jeden z řidičů Z. Sedlařík.

Podobné kolize prý pro řidiče končí tak, že se ocitnou i s autem v příkopu.

„Tento velmi zákeřný konec cesty není nijak předem označený a nikdo s tím nic nedělá," podotkl.

Podle krajské mluvčí policie Ireny Urbánkové došlo na obchvatu Domaželic ke dvěma dopravním nehodám. Lehkým zraněním dvou mladých lidí skončila například bouračka, která se stala v listopadu loňského roku.

Dopravní řešení kritizují i další šoféři.

„Zatáčka, napojující nový obchvat zpět na starou okresní silnici za Domaželicemi, je hodně nebezpečná. Protože je příkrá, hrozí při vyšší rychlosti nezvládnutí vozidla, a střet se svodidly nebo protijedoucím autem," konstatoval jeden ze šoférů Daniel Jurečka.

Řešení? Zrcadlo a změna dopravního značení

V obci Domaželice o problémech vědí a snaží se je řešit.

„Asi před měsícem se sešla pracovní skupina za účasti zástupců Dopravního inspektorátu, ale také obce Líšná a města Přerova. Pozvali jsme na jednání i investora, kterým je Olomoucký kraj," shrnul starosta Domaželic Jaroslav Hradílek.

Podle něj je už vypracovaný záměr na úpravy, které povedou k lepší přehlednosti úseku.

„Výsledek je takový, že bude na protější straně na sloupu veřejného osvětlení umístěné zrcadlo. Tím se zamezí tomu, aby měli řidiči z obou směrů – jak od Přerova, tak Dřevohostic, malý výhled," uvedl.

Součástí projektu je i změna dopravního značení ve vesnici tak, aby byla výjezdová cesta hlavní.

Nový bezmála čtyřkilometrový úsek obchvatu obcí Čechy a Domaželice byl dokončen loni v říjnu. Součástí investice za zhruba 365 milionů korun jsou i autobusové zastávky u obce Prusy a protihluková stěna kolem domů v Domaželicích.

Na základě požadavků místních obyvatel kraj dodatečně zbudoval také přechod pro chodce za 1,3 milionů korun. Ten má umožnit bezpečnější pohyb občanů mezi Domaželicemi a Líšnou.