Krátce po dvanácté hodině projel po novém čtyřkilometrovém úseku první autobus z Přerova do Líšné.

„Jsme moc rádi. Obchvat pro nás znamená obrovskou změnu v provozu. Vesnicí projíždělo kolem pěti a sedmi tisíc aut denně, z toho asi třetina nákladních," řekl starosta Čech Lubomír Michálek.

„Úleva je slabé slovo. Teď když se doprava odklonila od středu obce, budeme oslavovat," řekl starosta Domaželic Jaroslav Hradílek.

Čtyřkilometrový obchvat mezi Domaželicemi a Čechy už je v provozu

U školy byla hlídka

V Domaželicích byl problém s dopravou o to komplikovanější, že kousek od silnice stojí budova základní a mateřské školy.

„Děti jsou všetečky a tak pro jistotu hodinu ráno a hodinu odpoledne stála u přechodu pracovnice školy s červenou plácačkou a hlídala bezpečné přecházení. Teď už nemusí," řekl starosta.

„Snažili jsme se udělat pro bezpečnost, co jen šlo," dodal s tím, že obec v souvislosti se stavbou požádala kraj o navýšení rozpočtu na investici a vybudování bezpečné křižovatky ve směru na Líšnou.

„Naši prosbu kraj vyslyšel a dodatečně vybudoval i světelný přechod pro chodce," řekl Hradílek.

První projekty na stavbu obchvatu vznikaly v roce 2002. Základní kámen položili a stavbu zahájili vloni v březnu.

O necelé dva měsíce dříve uvedli obchvat slavnostně do provozu ve středu 2. října hejtman Jiří Rozbořil a náměstek pro dopravu Alois Mačák, společně se zástupci zhotovitelů a starostů dotčených obcí.

Děravé silnice po stavbě 

Za silniční stavbu v délce bezmála čtyř kilometrů s pěti novými mosty zaplatil Olomoucký kraj více než 360 milionů korun. Rekonstrukcí prošly také části místních komunikací u obce Prusy a propojení z místa obchvatu do obce Čechy.

Součástí investiční akce jsou dvě nové autobusové zastávky.

Důležitým prvkem je výstavba protihlukové stěny v těsné blízkosti obchvatu kolem domů obce Domaželice.

„Stavba tohoto silničního obchvatu patří k největším dopravním investicím Olomouckého kraje. Odklonění dopravy mimo obce přispěje ke zlepšení kvality života jejich obyvatel, životního prostředí a zároveň sníží nebezpečí dopravních nehod," řekl na slavnostním otevření hejtman Jiří Rozbořil.

V Domaželicích se nyní těší, že kraj nezapomene ani na opravy úseků, které se poničily právě kvůli stavbě.

„Silnice jsou teď děravé, věříme, že kraj na nás nyní nezapomene," dodal Hradílek k silnici z Domaželic na Líšnou a hlavní průtah obcí.