Finálním číslem 3 298 byli zaskočeni i sami organizátoři. Jedná se navíc o počet platících návštěvníků, kteří na hrad dorazili, a to přitom měly děti do patnácti let vstup zdarma. Celkový počet návštěvníků byl tak pravděpodobně čtyři tisíce.

„Je to už tradice, lidé se sem rádi vrací. Příprava není náročná, přeci jen výstup děláme po třicáté osmé. Pro účastníky musí být hlavně připraveny diplomy a razítko – to je navíc každý rok jiné, lidé je sbírají," vysvětlil Jiří Švec z Klubu českých turistů SK v Přerově.

Počasí turistům přálo a tak není divu, že se po asfaltové cestě, která vede na hrad z obce Týn nad Bečvou, hrnuly v dopoledních hodinách davy.

„Pamatuji, že nejhorší počasí bylo mínus 30 stupňů Celsia, to byla úplná hrůza. Tenkrát se akce konala ještě pod Sportturistem a ti to v takovém počasí zakázali. Nemohl jsem si ale dovolit sem nepřijít, tak jsem na hrad přijel. V ten den dorazilo 250 lidí. Za týden se konal oficiální výstup už v lepším počasí," zavzpomínal organizátor.

Výstup na Hefštýn každoročně nevynechá ani Gustav Cielecký z Oseku nad Bečvou.Zimní výstup na Helfštýn

„Na Helfštýn chodíme už od roku 1977, s manželkou jsme tady byli skoro každý víkend. Novoroční výstup si proto nenecháme ujít, každý rok se tady sejdeme s přáteli i se sousedy. Sejde se tu celý mikroregion Záhoří – Osek, Soběchleby, Radotín, Hlinsko, Rakov nebo Lhota," vysvětlil.

Dorazily i tibetské dogy

Na hradě se také již pošesté setkali chovatelé tibetských dog z Moravy.

„V Čechách se chovatelé psů scházejí, tak jsme chtěli udělat podobnou akci i tady na Moravě. Novoroční výšlap na Helfštýn je pro nás ideální příležitost, přijde hodně lidí a je to určitá propagace," prozradil Jiří Volný z Brušperku. U brány hradu se potkalo patnáct statných psů.

„Pro nás chovatele je to velmi příjemné, popovídáme si spolu a zajdeme do hospody. Normálně se totiž potkáváme v rámci soutěží na výstavách a to je úplně jiná atmosféra," dodal s úsměvem.