Vybudováním nové klubovny se město snažilo alespoň částečně řešit složitou sociální situaci v Přerově. Skupinky poflakujících se dětí a mladých lidí, žijících v bytové nouzi – i taková je podle sociálních pracovníků současná tvář Přerova.

Nový klub Metro má předcházet tomu, aby se mladí lidé srocovali v pouličních partách s kriminální startovací čárou a vyhnuli se alkoholu či drogám.

„Máme tu šestnáct ubytoven, v nichž žijí sociálně slabí občané. V sedmi z nich je přibližně osmdesát rodin s různě starými dětmi. Ty žijí velmi skromným životem, jsou často předlužené a jejich příjem tvoří jen sociální dávky," nastínil námětek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09).

Rodiče podle něj nemůžou dětem z nejrůznějších důvodů dopřát volnočasové aktivity, které jsou důležité pro jejich další rozvoj.

„Před tímto problémem, který ve městě vzniká, není možné zavírat oči," soudí.

„Přijď a přidej se k nám"

Pracovníci z oddělení sociální prevence přerovského magistrátu uspořádali tento týden společně s lidmi ze společnosti Kappa help akci „Přijď a přidej se k nám".

Vybaveni informativními letáky obcházeli sociálně vyloučené lokality ve městě. Obraceli se nejen na rodiče dětí, ale i samotné školáky a mladé lidi ve věku od desíti do šestadvaceti let.

„Nabízíme jim, že mohou čtyři dny v týdnu – v pondělí, úterý, ve středu a ve čtvrtek, vždy od 13 30 hodin do 18 30 hodin bezplatně navštívit klub, jenž se nachází v prostorách přístavby ZŠ Boženy Němcové," upřesnila Marta Šintáková, vedoucí oddělení sociální prevence přerovského magistrátu.

Mladým lidem se tak nabízí jedinečná možnost najít ve městě prostor pro své taneční, hudební, výtvarné nebo sportovní aktivity.

Bez drog a alkoholu

„V Metru si můžou také promluvit s odborníky o svých problémech, připraví se zde na vyučování, nebo si napíšou domácí úkoly. Hlavně jde ale o bezpečné místo bez alkoholu a drog," zdůraznila.

Letáček s nabídkou aktivit se dostal i do rukou dvaatřicetileté matky tří dětí ve školním věku, která se před časem přistěhovala z Olomouce do Přerova.

„Bydlím s dětmi v jedné místnosti, a tak určitě přivítají, když budou mít něco jako klubovnu, kde budou mít prostor pro své aktivity. Doma se obvykle moc nezdržují, je jim to tu těsné," řekla žena, která se, jak slíbila, s dětmi do klubu Metro určitě vypraví.

Klub Metro je registrovanou sociální službou – nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež ze sociálně znevýhodněného prostředí.

„Město naši činnost dlouhodobě finančně podporuje a díky němu se nám také podařilo získat do výpůjčky vhodné prostory, které umožňují i rozšíření kapacity klubu," konstatovala ředitelka společnosti Kappa Help Ivana Smětalová.