Po rekonstrukci obchodního domu, která má vypuknout v příštím roce, totiž konečně získají reprezentativní nákupní centrum v srdci Přerova. Bez dojíždění a s dobrou dostupností.

„Galerie Přerov, což je zatím pouze její pracovní název, bude mít dvě prodejní podlaží o celkové ploše 15 tisíc metrů čtverečních. Lidé v ní najdou šedesát obchodů s různým zbožím – od oblečení přes volný čas až po bydlení," prozradil předseda představenstva společnosti Prior Adolf Vlk.

Chybět nebudou ani útulné kavárny a restaurace, nabídka nejrůznějších služeb a velký supermarket. Součástí projektu je i vytvoření nových parkovacích míst pro zhruba tři stovky aut – a to na střeše nákupního centra.Vizualizace přestavby Prioru v Přerově

Cílem investora je, aby Přerované vzali nákupní galerii za svou. Proto chce zapojit do rozhodování o jejím názvu širokou veřejnost.

„V Olomouci to bylo jednoduché, protože se nachází hned vedle kostela sv. Mořice, takže odtud také Galerie Moritz," prozradil.

Pojmenování prostějovského nákupního centra Zlatá brána zase vzniklo spojením dvou názvů.

„Upomíná bránu, podle níž nese jméno sousední ulice a dům U zlaté studny, jenž stojí nedaleko," doplnil. Pamětníkům zlato v názvu připomíná i hostinec U zlaté bečičky, který tu kdysi stával.

Galerie Žerotín či jinak?

A jak se bude jmenovat přerovská nákupní galerie?

„Zatím je to otevřené. Chtěli bychom ale vybrat takový název, který se vztahuje k historii města. Jedním z návrhů je tedy Galerie Žerotín," řekl.

Varianty názvů budou zveřejněny v pátečním týdeníku Nové Přerovsko i s detaily toho, jakým způsobem můžou lidé o novém názvu pro budoucí podobu Prioru hlasovat.

Přestavba starého obchodního domu vypukne v příštím roce, přípravné práce ale začnou o něco dříve.Vizualizace přestavby Prioru v Přerově

„Požádali jsme o územní rozhodnutí a v současné době připravujeme podání žádosti o stavební povolení," řekl Adolf Vlk.

Propojení Čechovy ulice a Šířavy

Výhodou Prioru je jeho poloha na nároží ulic Čechova a Šířava v centru Přerova.

„Díky tomu bude nová galerie dobře přístupná jak pro pěší, tak i zákazníky, kteří přijedou autobusem nebo autem," zmínil.

Zásadní změnou pro Přerovany je to, že nová galerie zastaví parkoviště u Prioru a Čechovu ulici se Šířavou propojí pasáž. Příjezd bude zajištěn zastřešeným tubusem, který maximálně omezí hluk a vliv na životní prostředí.

Podle Daniely Týfové z týmu architektů Atelier 8000 vzniknou uvnitř zajímavě členěné prostory.

„Přerov nemá obchodní dům, který by měl pasáž a atria. Chceme vytvořit vnitřní obchodní ulici, jež bude krytá. Proto jsme navrhovali propojení Čechovy ulice a Šířavy – bude tedy možné projít jak uvnitř, tak i kolem," řekla již dříve.

Obchody, ale i kavárny a restaurace budou přístupné jak z vnitřního atria, tak i zvenku. Upoutat návštěvníky by měla i nová fasáda, která dává větší prostor pro fantazii. Společnost Prior hodlá do rekonstrukce investovat zhruba 400 milionů korun.