Lávka U Tenisu je už od roku 2010, kdy ji podemlela voda, pod dohledem statiků.

Město muselo soutěž na dodavatele stavby dvakrát zrušit. Poprvé to bylo kvůli nesplnění podmínek soutěže, ve druhém kole pak vyloučilo čtyři ze šesti uchazečů.

„Z nich se nakonec přihlásil jen jediný – podle zákona o zadávání veřejných zakázek se ale za situace, kdy je jediný dodavatel, soutěž musí zrušit," vysvětlil přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Radní doufají, že budou mít ve třetím kole konečně štěstí a stavebníka vyberou.

„Rozhodujícím kritériem bude kromě ceny také lhůta, tedy jak rychle zvládne dílo dokončit. Lávka je totiž exponovaným místem při procházení přes řeku Bečvu a lidé by určitě kritizovali, kdyby stavba trvala příliš dlouho," zdůvodnil.

Původně se měl prohnutý mostek bourat už loni na podzim a na jaře měla být zahájena výstavba nové lávky.

Situaci ale kromě výběrového řízení zkomplikovaly také podmínky odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu v Olomouci.

Na jaře totiž kvůli tání sněhu dochází ke zvýšeným průtokům na řece Bečvě a na pravém břehu se navíc nachází přírodní památka malá Laguna. Stavba by podle ochránců přírody mohla rušit při hnízdění ptáků a migraci obojživelníků.

„Pokud všechno dobře půjde, začne demolice lávky U Tenisu počátkem druhého pololetí, což není moc dobré, protože je letní sezona a zejména zahrádkáři jsou zvyklí po ní přecházet," doplnil.

Průhyb se nezvětšil

Po povodních v květnu 2010, které způsobily vychýlení lávky, sice statik její užívání povolil, ale jen na omezenou dobu – do konce roku 2013. Město pak muselo žádat o výjimku.

„Užívání statik prodloužil až do konce dubna. Prasklina na lávce je pořád stejná a ani průhyb se nezvětšil, není tedy nutné ji zavřít," zmínil také náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Přemostění ale čeká další posouzení statiků.

Stavba lávky U Tenisu je letos v Přerově největší investiční akcí a město na ni vyčlenilo částku 25 milionů.

Nový vzhled přemostění už radní vybrali – zvítězil předpjatý železobetonový trám se závěsy, který je v případě povodní bezpečnější.