Lékaři ale doufají, že situaci trochu zmírní pololetní prázdniny.

Kašel, nachlazení a rýmy, ale už i vysoké teploty a komplikace u chronicky nemocných. Hygienici v Olomouckém kraji v posledních týdnech zaznamenali dokonce dva případy chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem.

Nejvíce případů chřipek je aktuálně v Čechách – v Praze, Karlovarském a Středočeském kraji.

Nemocnost už ale zasáhla i Jižní Moravu a Brno.

Přerovsku se epidemie může vyhnout, ale také ne, jak ukazují zkušenosti z minulých let.

Podle lékařů jsme měli v minulých letech velké štěstí a chřipková epidemie se regionu vyhnula.

„Zatím se pohybujeme v mezích. Závažnější případy chřipky jsme neměli a z lůžkových oddělení nám je nehlásí. Více je spíše akutních respiračních onemocnění," uvedla přerovská epidemioložka Eva Bernardová.

Nechat děti doma v teple, s dostatkem tekutin

Na sto tisíc obyvatel nyní připadne v průměru 1 377 nemocných.

„Nejvíce pacientů je jako obvykle mezi dětmi předškolního věku. V kolektivech mateřských škol je totiž přenos nákazy kapénkovou cestou vždy jednodušší," řekla.

Na sto tisíc obyvatel připadne aktuálně na 5 322 nemocných ve věku do pěti let, v kategorii od 6 do 14 let je to 2 522 a od 15 do 24 let pak 1 172.

Nejméně zatím stůňou dospělí a senioři – řada starších lidí se ale nechává proti chřipce očkovat, a tak je mezi seniory nemocnost podstatně nižší.

Spíše než s klasickými chřipkami přicházejí děti do ordinací lékařů s teplotami a nachlazením.

„Zatím to nejsou vyloženě chřipkové stavy, převažují kašel s rýmou a zvýšenou teplotou. Rodiče by měli děti nechat doma, aby byly v teple a měly dost tekutin," radí přerovská dětská lékařka Dagmar Hlavičková.

Angíny i záněty průdušek

V Hranicích sice evidují větší nárůst nemocnosti, ale chřipková epidemie podle lékařů nehrozí.

„Tento týden chřipek nabylo, nejvíce dětí jsme tu měli v pondělí," popsala situaci dětská lékařka Irena Smýkalová z Hranic.

„Nejedná se ale pouze o chřipková onemocnění. Máme tu i angíny, záněty průdušek nebo záněty dutin," dodala.

Neomylným ukazatelem nárůstů nemocnosti bývají většinou poloprázdné třídy ve školách. To se ale ještě naštěstí neděje – a díky pololetním prázdninám mají děti šanci na zotavení.

„Dnes nám chybí šest dětí, obvykle scházejí tak dvě. Možná tedy něco začíná, ale prozatím to není nějak dramatické," okomentovala situaci ve své třídě učitelka Alena Reková ze Základní školy Šromotovo v Hranicích.

Teplé počasí přeje šíření bacilů

Pro šíření bacilů je teplé počasí, které panuje v těchto dnech, ideální.

Lékaři proto radí, aby lidé dodržovali pitný režim, pravidelně jedli ovoce a zeleninu a nepřetěžovali organismus zbytečnou zátěží a stresem.

Ideální jsou procházky na čerstvém vzduchu a dostatek spánku.

Petra Poláková-Uvírová, David Král