„Jednou jsem stál na zastávce a chtěl jsem vědět, kdy mi pojede nejbližší spoj. Tak mě napadlo na to udělat aplikaci," popisuje Petr Jankuj vznik svého nejpopulárnějšího produktu. Aplikaci na vyhledávání v internetových jízdních řádech od něj brzy odkoupila jedna nejmenovaná společnost a každodenně si v nich spoj vyhledávají tisíce lidí. Právě konkrétní zakázky pro firmy mladý vývojář začal upřednostňovat, jejich vytvoření mu může trvat až půl roku.

V současném množství více jak milionu aplikací je těžké přijít s něčím novým a unikátním.

„Když jsem začínal, aplikací pro iphone bylo sotva pět set, ale samotný telefon v té době mělo několik milionů lidí po celém světě. Viděl jsem v tom velký potenciál," zdůvodňuje, proč většina jeho aplikací není určena výhradně pro český trh. V době jeho vývojářských začátků byl telefon na trhu novinkou a u nás ho vlastnil málokdo.

Teprve rok po uvedení prvního iphonu na trh se spustil virtuální obchod s aplikacemi. V rámci zcela nového projektu mohl aplikace začít vymýšlet a tvořit prakticky kdokoli. A tak se sedmnáctiletý student přerovského gymnázia rozhodl, že to také zkusí.

„Bylo podezřelé, že žádám o licenci na vyvíjení aplikací, když telefon u nás ještě ani není v prodeji. Musel jsem tehdy do Applu skenovat své doklady," vzpomíná s úsměvem Petr Jankuj na své začátky.

K tomu, aby mohl začít programovat potřeboval také počítač té samé značky, který pro něj v té době znamenal nemalou investici. Ten největší krok ale musel udělat sám, naučit se jak se taková aplikace vlastně vyvíjí.

„Učil jsem se pomocí různých manuálů a diskuzních fór. Nejvíce času jsem měl o letních prázdninách. Když kamarádi chodili na zábavy a po brigádách, já jsem seděl u počítače a programoval," říká.

Právě tehdejší nedostatečná nabídka oborů na vysokých školách Petra odradila od studia informatiky, rozhodl se tak pro odvětví, které mu je podobně blízké. Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze zahájil doktorské studium a v budoucnu by rád ve svém oboru zůstal.

„Nabídek na zaměstnání dostávám hodně, někdy i dvě týdně. Vývojářů aplikací zatím není tolik a poptávka je velká. Já ale nechci prosedět celý život u počítače," vysvětluje Petr, který svou budoucnost vidí spíše v chemickém inženýrství, možná by ho prý bavilo i učit.

AUTOR: ADÉLA LIŠKOVÁ