Po zahájení play off příští sobotu se proto jak strážci zákona, tak pořadatelská služba, na fanoušky hokeje ještě více zaměří.

Loňský incident, jenž se odehrál v Meo Aréně během zápasu Přerova se Vsetínem, byl podle policistů ojedinělý. Kromě několika zraněných lidí měl nepříjemnou dohru v podobě obavy přerovského hokejového klubu z odlivu diváků.

Chmurné prognózy se ale nenaplnily a fanoušky se v Meo Aréně podařilo udržet. Po konfliktech na stadionu a v ulicích města padla obvinění z výtržnictví, ublížení na zdraví a poškození cizí věci. V hledáčku vyšetřovatelů se ocitli fanoušci ze Vsetína.

Letos se vše daří zvládnout

V letošním roce je podle zástupců hokejového klubu HC ZUBR Přerov na stadionu klid.

„Riziková utkání s Prostějovem i Havířovem se obešla bez problémů. Situace se zklidnila hlavně díky policii, která fanoušky doprovází od nádraží až ke stadionu a ty agresivní eliminuje už po cestě," řekl marketingový manažer HC ZUBR Přerov Lubomír Svoboda. Například v sobotu, kdy do Přerova zamířilo asi dvě stě fanoušků ze Vsetína, se podařilo situaci s přehledem zvládnout.

Problém? Pyrotechnika

„Problémem, se kterým se nejčastěji setkáváme, je pyrotechnika. Provádíme proto mnohem větší kontroly, a to jak hostujících, tak domácích fanoušků," řekl s tím, že pořadatelé téměř na každém zápase nějaký předmět zabaví. Dovnitř se podle něj nedostanou ani fanoušci, kteří se před zápasem posilnili alkoholem.

Policejní přípravy

Přerovské hokejisty čeká už v sobotu 2. března na domácím ledě první zápas čtvrtfinále play off.

„Další se uskuteční v Meo Aréně hned následující středu. Případné páté rozhodující utkání bude na programu v neděli. Přestože ještě v tuto chvíli nevíme, s kým budeme hrát, bezpečnostní opatření na všech těchto zápasech posílíme. Očekává se totiž větší návštěvnost," ujistil.

Policisté loni evidovali zvýšený nárůst případů agresivního chování ze strany diváků na sportovních akcích. Divácké násilí se podle nich stalo novým fenoménem, na který se musejí strážci zákona zaměřit.

„Všechny akce, týkající se přepravy sportovních fanoušků, jsme včas zabezpečili vlastními silami, nebo ve spolupráci s krajskou pořádkovou službou či Městskou policií. Kvůli zajištění veřejného pořádku se provádějí kontroly prostor před vlakovým a autobusovým nádražím," uvedl šéf přerovského územního odboru policie Martin Lebduška.

Větší kontrolu fanoušků umožňuje strážcům zákona nová obecně závazná vyhláška města o zákazu popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích. Díky ní můžou udělit sankce těm, kteří nařízení porušili.