„Děláme to hlavně tak, aby lidi na naši práci dobře viděli. A dnes je tak krásně a slunečno, že si to opravdu všichni užíváme," řekl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.

Z rybníku, kam vysazují každoročně prvotřídní kapry pro vánoční tabule ale také pro sádkové revíry na Moravě i v Čechách, vytáhli o víkendu kolem sedmdesáti metráků ryb.

„V České republice je ryb na troje vánoce. Náklady ale rostou a přírůstky nejsou kvůli chladnému jaru příliš vysoké," vysvětlil Jiří Zahradníček důvod, proč cena kapra půjde mírně nahoru.

Rybám podle jeho slov schází na váze kolem 30 deka. Už na výlovu chtěli stánkaři za kilo živého kapra 81 korun, za výběrového kapra od dvou a půl kil 89 a za tolstolobika 57 korun.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově

Bavili Šediváci a vodníci

V Tovačově při výlovu nezatahují sítě klasickým způsobem, ryby loví na podložku.

„Není to nový způsob. Síť se podkládá a jde se s ní dopředu, boucháním klacků do vody přitom ryby sháníme do jednoho prostoru. Jakmile se dostanou na podložku, zvedneme ji a postupně ryby vytahujeme, dáváme na třídící linku a rozdělujeme podle velikosti, kvality a druhu," vysvětlil Jiří Zahradníček.

Při tomto způsobu se prý ryby tolik nepoškodí a rybáři se zase tak nenadřou a nemusí se bořit do bláta.

Část vylovených ryb poputuje nyní do prodeje na vánoční stoly, část do sádek českých a moravských rybářských revírů.

„Nyní už při výlovu nemáme tolik práce, která byla v minulosti velmi namáhavá, protože se veškeré úkony prováděly ručně. Ve všem nám dnes pomáhá moderní technologie," prozradil Jiří Klimeš, který v rybářství pracuje celý život.

O zábavu se starali nejen rybáři, ale také třeba country kapela Šediváci a na břehu dva přestrojení vodníci s programem pro děti.

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově

Plno stánků a dobrot

Místy Tovačov připomínal spíš hodové slavnosti, neboť snad každou volnou plochu využili stánkaři a kolotočáři s pouťovými atrakcemi.

Nechyběly ani stánky s rybími dobrotami, které přímo na místě připravovali a prodávali kuchaři.

„Chodíme sem každý rok s dcerou, výlov si nenecháme nikdy ujít. Rádi se díváme a taky ryby rádi jíme," řekl Libor Vykrutík, který do Tovačova přijel s dcerou Michaelou.

„Kromě toho se dcerka projede na kolotoči, zajdeme si jistě na nějakou rybku," prozradil.

„Jsem tady podruhé v životě. Poprvé to bylo před čtyřiceti lety, když mně bylo patnáct let. Je to tady úplně jiné. Hlavně hodně aut a lidí. Tehdy tady stály dvě škodovky," usmívá se pan Josef, vášnivý rybář, stejně jako jeho tři synové i malý vnuk Martínek, který se na výlov přišel s dědou podívat.

„Chytili jsme už i štiku, upekl nám ji pak strejda. Jinak ale lovíme hlavně kapry," pochlubil se nadějný rybář.