Po smrti tety letos v lednu se rozhodnul domek vyklidit.

„V tom domě se nikdy nic nevyhodilo, a to tam bydlely generace za sebou," vysvětluje Hrabák, proč tušil, že mezi starým haraburdím najde také zajímavé historické kousky.

„Na dně skříně jsem objevil pozůstatky propouštěcího listu z vojny, jenž patřil původnímu majiteli, který dům odkázal naší rodině v roce 1848," chlubí se Josef Hrabák vzácnými nálezy.

Bohužel mnoho historických věcí bylo již zničených, prožraných od molů nebo od červotočů.

Mezi zachovalejší kousky patří unikátní rejžák z husích brk, který manželé Hrabákovi věnovali do Muzea Františka Skopalíka v Záhlinicích nebo staré boty a krémy, jenž darovali do Obuvnického muzea ve Zlíně.

Na půdě ale stále čekal ještě zajímavější artefakt.

Po dvou měsících začali manželé Hrabákovi vyklízet půdu. Nebyla to jednoduchá práce.

„Celý domek je v dezolátním stavu a jen chodit po půdě bylo riskantní, trámy jsou napadené červotočem. Proto jsem na podlahu položil velkou překližkovou desku, po které jsem mohl chodit," popisuje obtíže Josef Hrabák.

Nebylo nijak zvlášť zakalené

V kastlíku na obilí objevil na půdě několik lahví. Některé byly po sodovkách, některé byly od piva. V několika lahvích odhalil ředidla nebo starý benzín.

A jedna zapečetěná láhev byla naplněna pivem až po hrdlo.

„Na pohled nebylo nijak zvlášť zakalené, jako bych si ho koupil dnes," popisuje Hrabák chvíli, kdy láhev objevil.

Jako milovník starých věcí se hned začal zajímat, z jaké doby by pivo mohlo být.

Podle informací z internetu a tvaru lahve a uzávěru odhadl, že pivo pochází z první republiky. Svůj odhad si chtěl ale potvrdit.

Udělá radost více lidem

„Flašku jsem vyfotil a napsal jsem do pivovaru Zubr, jestli by mi pomohli odhalit datum výroby. Ozvala se mi paní Vilímová s tím, že láhev pochází asi ze třicátých let," vypráví Josef Hrabák. Na půdu domu mohl tedy pivo umístit jeho prastrýc.

Přesný rok ani obsah láhve se bohužel určit nepodařilo. Hrabák se proto rozhodl věnovat láhev pivovaru, ze kterého kdysi vzešla.

Osmdesát let staré pivo nyní čeká chemický rozbor, který by pomohl odhalit konkrétnější údaje.

„Říkal jsem si, že pokud si pivo nechám, uvidí ho jen pár lidí. Když ale bude na výstavě v pivovaru, udělá radost více lidem," svěřuje se s důvody, proč se rozhodl pivo odevzdat. (mav)